Індульгенція до виборів

19.05.2011
Індульгенція до виборів

Міністр Федір Ярошенко готовий реформувати і відповісти за провал Кабміну Миколи Азарова. (Фото Укрінформ.)

У понеділок, як повідомив Прем’єр Микола Азаров, уряд підвів риску. Риска, за його ж словами, стосувалася змін до одіозного Податкового кодексу, яких уже тривалий час вимагають від влади. Але уряд не поспішав... І саме за цю неквапливість учора привселюдно дісталося на горіхи міністрові фінансів Федорові Ярошенку. Останній уже, схоже, звикся з роллю цапа–відбувайла і, судячи з деяких його реплік, цілком готовий до відставки. За яку зовсім не ображається на Президента і Прем’єра, та навіть вдячний їм за всі критичні стріли на свою адресу. Головне, мовляв, — аби кодекс правильно трансформували...

 

«Прошу термінового полегшення!»

«Ідеальних законів узагалі–то не існує», — по–філософськи розпочав Микола Янович і пояснив: законопроект про зміни до Податкового кодексу схвалено, він уже зареєстрований у Верховній Раді, а отже, уклінне прохання до спікера — розглянути документ як невідкладний. Якщо ідея пройде горнило Верховної Ради та стіл Президента, у чому мало хто сумнівається, то малому бізнесу обіцяють деяке полегшення.

Принаймні для вітчизняних товаровиробників. Останні віддаватимуть державі за реалізацію продукції власного виготовлення не три і п’ять відсотків, як це відбувається нині, а вдвічі менше. Таким чином, влада сподівається, що це нововведення поставить загорожу від домінування імпорту на українському ринку. Назагал же навіть неозброєним оком видно, що більшість пільг, які сьогодні пропонує уряд, — це всього лише скасування деяких драконівських норм Податкового кодексу Миколи Азарова. Як, скажімо, положення, яким уряд спочатку тихо заборонив юридичним особам відносити на витрати товари і послуги, придбані у спрощенців, а нині — під гучні фанфари — знову повернув старі правила гри.

Перший віце–прем’єр Андрій Клюєв вважає, що розширити обійми для бізнесу влада має ще ширше. Одна з головних ідей чиновника не нова, але завжди актуальна — створення бізнес–інкубаторів і технопарків. Над цією проблемою працював і уряд Юлії Тимошенко, і його попередники, а команда Миколи Азарова також не бажає стояти осторонь від великої справи. Без особливих, щоправда, успіхів.

Планують навести лад із так званими МАФами. Проти їх ліквідації, яка особливо буяє у столиці та великих містах, активно виступають працівники малого бізнесу. Адже саме вони втрачають унаслідок демонтажу не тільки роботу, а й вкладені у справу кошти. Урядовці планують нарешті створити законодавче поле, у якому пересічні і привілейовані власники кіосків працювали би в однакових умовах. У реальність цього завдання не вірять жодні експерти, але навіть намагання створити правила гри у такій корупційно–заплутаній сфері є позитивом. До того ж уряд разом зі столичною адміністрацією спробує врегулювати ринкову торгівлю, у тому числі стихійну, у Києві.

Ще одна неврегульована сфера: механізми нормативної оцінки землі. А напередодні скасування мораторію вона набуває ще й значного соціального забарвлення. Мінагрополітики отримало десять днів на розробку відповідної методики. Разом з Антимонопольним комітетом уряд також планує розробити положення про мінімальний обсяг торговельних площ для вітчизняного товаровиробника у супермаркетах.

А гнаний своїм начальством міністр фінасів Федір Ярошенко отримав і взагалі завдання з циклу «принеси те, не знаю, що...»: впродовж десяти днів підготувати програму реформування податкової та митної служб. «Я із задоволенням доповім вам про результати вже наступного тижня», — не моргнувши оком, заявив журналістам міністр.

Почім капуста у Херсоні?

Але найбільше настрій та кар’єрні перспективи Миколи Азарова псує не зупинка реформ, а подорожчання продуктів харчування. «Сьогодні в Україні картоплі виробляється майже втричі, а овочів — на 50 відсотків менше, ніж за радянських часів, — креативно розмежував ці два поняття Прем’єр–міністр. І додав: — За останні двадцять років майже повністю згорнуте великотоварне виробництво картоплі та овочів, зруйнована інфраструктура овочесховищ, холодильників, плодоовочевих баз, що забезпечувала населення такою продукцією». Саме цими чинниками керівник уряду пояснив небувале зростання вартості плодоовочевої продукції, яке мало місце за каденції його кабінету.

«Так, за першу декаду травня зросли ціни: на моркву на 3% (з початку року на 26%), капусту — на 2% (з початку року — 121%), картоплю — на 1,5% (з початку року — 22%)», — щиросердно зізнався Микола Янович. І пообіцяв: миритися з таким безладом його команда не буде. А оскільки рибу не вдається почистити з голови — тобто відрегулювати систему на рівні МінАПК, то пан Азаров вирішив долати проблему з хвоста. Тобто з покарання керівників обласних державних адміністрацій, які повільно будують овочесховища. Першими на жертвенний вівтар Янович запросив керівників трьох областей: Запорізької, Кіровоградської та Херсонської. Саме у цих регіонах, за даними урядових аналітиків, стан справ найгірший. Хоча, на особисту думку Миколи Азарова, не хто–небудь, а «сам Бог велів виробляти овочів і фруктів удосталь для всієї України». Й аби ніхто не сумнівався у божественності цього рішення, пояснив його суть. «Наприклад, мелітопольську черешню та херсонські томати знали і у Франції, і... — трохи запнувся у своїй паузі Прем’єр, — і у Великій Британії...»

 

ЦИТАТИ

«Те, що я «ходжу під сокирою», не принижує, а, навпаки, підвищує роль міністра і спонукає до активніших дій».

Міністр фінансів Федір Ярошенко — на репліку Президента Віктора Януковича «Федоре Олексійовичу, враховуючи, що я сокиру вже здійняв над вами, думайте весь час, щоб я її не опустив».

 

КОМЕНТАР

«Треба не зміни вносити, а взагалі скасовувати цей Податковий
кодекс»

Олег Соскін,
директор Інституту трансформації суспільства:

— Я не схильний перебільшувати значимість урядової ініціативи, — каже «УМ» Олег Соскін. — Головним чином тому, що вона передбачає тільки косметичний ремонт діючої податкової системи. Натомість не здійснюється справді вкрай необхідна реформа: головне завдання податківця — не підтримувати бізнес чи утримувати його діяльність у межах закону, а карати, штрафувати, накладати арешт на майно...

З другого боку, діюча система сплати ПДВ — неефективна, особливо у кризовий і посткризовий період. Це довели, зокрема, й події у Європі. Ця система виявилася неспроможною у Греції, Італії, а також ближчій нам Румунії тощо. Якщо не вийшло у більш розвинених держав, то чому українська влада сподівається, що вона краще впорається з цим завданням? Урядовці не повідомляють нам, яка заборгованість у країни з оплатою ПДВ, але цю цифру легко порахувати. Давайте порахуємо обсяг нашого експорту і з’ясуємо: держава розрахувалася з експортерами? Питання риторичне... Зміни, які пропонує уряд, вирішують лише одне завдання — допомогти владній команді залишитися на своїх посадах»

 

НОВАЦІЇ

Азаров вислухає — і покарає за вас!

Влада відкрила пряму телефонну лінію — спеціально для малих підприємців

Новація потрібна для того, пояснюють урядовці, аби влада могла успішно захищати своїх підданих від утисків з боку силовиків і податківців. Раніше особисто Прем’єр–міністр визнав: іноді фіскали та доблесні правоохоронці порушують його заборону безпідставно перевіряти роботу малих підприємців. Але оскільки з печерських пагорбів видно не все, Прем’єр пропонує телефонувати до його служб і оперативно розповідати про несанкціоновані набіги та інші чиновницькі свавілля. Микола Азаров запевнив: як тільки йому стане відомо про незаконну діяльність перевіряючих органів, останніх одразу ж попередять, а можливо, і покарають. Тож усі, хто ще не зупинив свою дрібну бізнес–діяльність, запам’ятайте ці контакти: телефон 0800507309 і електронна пошта [email protected]!

До речі, тільки за одну добу роботи лінії до неї зателефонували аж 62 підприємці. «Найбільше скарг надійшло з Одеської, Львівської, Херсонської областей та міста Києва, — заявив Прем’єр–міністр і зробив для себе дивовижне відкриття, — знову наші люди скаржаться на зарозумілість і несправедливість місцевих бюрократів, на податкові перевірки і майже неприкриті корупційні вимоги пожежників, митників, дозвільних органів тощо».

 

Зміни до Податкового кодексу

— Скасовуються штрафні санкції за несплату єдиного соцвнеску, нараховані з липня 2010 року (для платників єдиного податку);

— Взагалі звільняються від сплати цього податку спрощенці–пенсіонери та інваліди;

— Скасовується 50–відсоткова надбавка до фіксованих ставок податку за кожного найманого працівника;

— Не буде необхідності щорічно переоформлювати свідоцтво платника єдиного податку;

— Скасовується необхідність щорічно отримувати в податкових органах довідки про трудові відносини з найманими особами;

— Ліквідовано 50–відсоткову надбавку до фіксованих ставок податку за кожного найманого працівника;

— З’являється змога спрощенцям реєструватися платниками податку на додану вартість;

— Компанії отримають право відносити на витрати товари і послуги, придбані у таких спрощенців;

— Платники єдиного податку за реалізацію продукції власного виготовлення сплачуватимуть вдвічі менші відрахування. А саме: 1,5% у випадку сплати ПДВ, 2,5% — без ПДВ.