Усі ми — родом із космосу?

18.05.2011
Усі ми — родом із космосу?

Уламок метеорита з каньйону Дьябло в Аризоні, США. (Фото з сайту wikipedia.org)

Питання, як зародилося життя на Землі, залишається одним із найважливіших і найважчих для сучасної науки. Однією з найбільш популярних наразі є теорія про його позаземне походження. На думку прихильників цієї версії, життя або було занесене на нашу планету з космосу, або зародилося на Землі завдяки метеоритам, які «транспортували» звідти необхідні хімічні елементи та навіть необхідні для біологічної форми життя амінокислоти. Принаймні останні дослідження, як запевняють науковці, однозначно довели: ці будівельні цеглинки життя можуть формуватися будь–де в космосі.

 

Породжені «штопором»

Амінокислоти — це молекули у вигляді коркотяга. Вони поділяються на два види: один має форму штопора, який треба повертати у звичному для нас напрямку, а другий — у зворотному, ніби для шульги. Як пише спеціалізоване видання «Астрофізичний журнал» (Astrophysical Journal Letters), усі форми життя на Землі використовують саме цей, «лівосторонній», варіант амінокислот.

Ще експеримент 1952 року, який неабияк збурив наукове середовище, показав, як іскра над сумішшю найважливіших для життя хімічних елементів викликає формування амінокислот — обох типів в однаковій кількості. Версію про те, що амінокислоти були занесені на Землю метеоритами, які, у свою чергу, утворилися з уламків астероїдів або комет, науковці намагалися перевірити неодноразово. Але тільки нещодавно було встановлено, що на метеоритах справді залишається надлишок «лівосторонніх» амінокислот – тих, які сформували життя на нашій планеті. Такі результати отримала група вчених під керівництвом астробіолога НАСА Деніела Глейвіна, яка ретельно дослідила різні форми метеоритів. Залишалося тільки з’ясувати, чому в космосі формується переважно саме така форма амінокислот.

І на це запитання відповідь було знайдено. Ще одна група американських науковців провела простий експеримент, використавши для дослідів звичайний лід, тобто воду з домішками в ній молекул метанолу та аміаку — головних інгредієнтів для виробництва амінокислот. Лід опромінювали ультрафіолетовим світлом особливого типу. Світловий промінь є поляризованим: коливається в напрямку вгору–вниз або ліворуч–праворуч. Людське око не вловлює цих коливань, хоча може відчути ефект так званих поляризаційних сонцезахисних окулярів, які блокують відрефлектоване світло ліво–правої поляризації.

Світло, яке використали дослідники, належить до так званої кругової поляризації — його коливання йдуть по спіралі, яка, знову ж таки, нагадує штопор. Саме такий тип світла випромінюють «новонароджені» зірки на стадії формування. «Спірально» коливається і світло, що проходить крізь космічні згустки пилу, які піддаються впливу магнітних полів. А саме такою є переважна частина космосу. Експерименти показали, що світло кругової поляризації формує як «ліві», так і «праві» амінокислоти, але з кількісною перевагою перших. Виходячи з цього, доктор Глейвін та його колеги прийшли до висновку, що перший поштовх до зародження життя на Землі дали саме «ліві» амінокислоти, принесені метеоритами.

Життєдайний «душ» із космосу

Теорією позаземних джерел життя на нашій планеті займаються вчені з різних країн світу. Додатковим аргументом на її користь став чотирикілограмовий метеорит, знайдений в Антарктиді 1995 року. Хімічний аналіз показав, що він багатий на вміст аміаку в газовій формі, молекула якого, як відомо, містить азот — базовий елемент протеїнів та ДНК, що є основою життя. Попередні дослідження іншого відомого метеорита, який впав на Австралію 1969 року, дали такий самий результат. «Метеоритний «душ» обдарував Землю сприятливою сумішшю компонентів для зародження життя», — заявила одна з дослідників антарктичної знахідки, професор університету штату Арізона Сандра Піццарелло. Вчені вважають, що саме метеоритний дощ на ранніх стадіях існування нашої планети постачив її елементами, яких бракувало для зародження життя, передусім, азотом.

Залишається запитання, який саме збіг чинників спричинив зародження життя на Землі. Професор Піццарелло висуває гіпотезу, що його спричинила реакція матеріалів iз космосу із земними елементами, передусім вулканічним попелом. Але ця гіпотеза ще вимагає наукового підтвердження.

Небесні водорості

Астробіолог Річард Гувер, який працює в центрі польотів НАСА у штаті Алабама, стверджує, що знайшов сліди позаземного життя на метеориті. У своїй статті в науковому часописі «Журнал космології» Гувер пояснює, що зробив такий висновок після того, як виявив на поверхні досліджених метеоритів закам’янілі рештки позаземних бактерій, схожих на мікроскопічні водорості типу земних ціанобактерій. Ці закам’янілі ниточки дуже нагадують гігантські бактерії Titanospirillum velox, які були відібрані для аналізів в Іспанії.

Упродовж десяти років учений збирав докази існування позаземного життя на метеоритах під час експедицій до Сибіру, Антарктиди та на Аляску. Закам’янілі утворення, схожі на бактерії, він виявив на поверхні трьох метеоритів, які на цей час вважаються найстарішими з усіх знайдених на Землі. Річард Гувер наголошує, що після відповідних досліджень він встановив: ці закам’янілості не були нанесені на поверхню метеоритів уже після їх падіння на поверхню Землі. Це відкриття може стати однією з найбільших сенсацій у сучасній науці, але його ще треба довести. За словами головного редактора «Журналу космології» Руді Шилда, редакція розіслала статтю Гувера п’яти тисячам відомих фахів­ців у цій галузі з проханням її проаналізувати й надати свої висновки.

  • Блакитне око лагуни

    В Уругваї щойно здали в експлуатацію міст, який проліг через дивовижно мальовничу лагуну Гарсон. Він з’єднує 25-тисячне місто Роча з 65-тисячним містом Мальдонадо на південно-східному узбережжі країни, які є столицями однойменних департаментів. >>

  • Оце так надуло

    Данія зміцнила своє світове лідерство у галузі використання вітрової енергетики: 42,1% від всієї виробленої в країні енергії походить з вітрових електростанцій. Тепер головною амбіцією Данії є повна відмова від видобутих із надр землі джерел енергії. «2015 рік був значно вітрянішим, ніж у середньому попередні роки. >>

  • Як умру, то передайте...

    Президент Польщі Анджей Дуда під час симпозіуму Польського товариства трансплантації підписав декларацію про наміри, згідно з якою у випадку смерті його органи будуть передані для трансплантації. До подібних дій голова польської держави також закликав інших поляків, повідомляє сайт Польського радіо. >>

  • Метро для валізи

    Відомо, що Швейцарія має найрозвиненішу в світі систему громадського транспорту. А тепер у цій альпійській країні хочуть створити ще й вантажне метро для приватних речей громадян, повідомила швейцарська інформагенція swissinfo.ch. Цю ідею вважають одним із найамбітніших інфраструктурних проектів, які будь-коли обговорювалися у Швейцарії. >>

  • Таємниця дев’ятої планети

    Вчені Каліфорнійського технологічного інституту Майкл Браун і Костянтин Батигін (виходець із Росії) навели докази існування гігантської планети на околицях Сонячної системи, маса якої перевищує земну приблизно в 10 разів, а період обертання навколо Сонця (планетний рік) становить приблизно 10-20 тисяч років, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>

  • Де лиш не ступить нога жінки

    Ще півстоліття тому ніхто і не подумав би, що жінки можуть брати участь у космічній програмі. Тоді на прохання однієї з американок надати їй можливість пройти тренувальний курс із підготовки космонавтів (чи астронавтів, як говорять у США), НАСА відповіла, що не має у своїх планах намірів набирати жінок. >>