«Розпальцовка» — зручніша

13.05.2011
«Розпальцовка» — зручніша

Проходячи до Ради, нардепи топтали здобутки громадських організацій. (Фото Gromzakon.org.ua.)

Учора в парламенті знову намагалися ухвалити законопроект, який передбачив би лише особисте голосування народних депутатів. Проте така новація не вигідна всьому деп­корпусу — тож проект «провалили» повторно. За включення документа до порядку денного було натиснуто лише 164 зелені кнопки. Причому фракції опозиції — БЮТ і «НУНС» — знову проголосували неповним складом.

«Шкода. Але ми будемо повертатись до цього питання, поки його не ухвалимо», — прокоментував Голова ВР Володимир Литвин.

Пізніше лідер парламентських «регіоналів» Олександр Єфремов пояснив, що його фракція (а вона становить понад третину всього депкорпусу) не хотіла голосувати за запуск «сенсорної кнопки», побоюючись паралічу парламентської роботи. «Ухвалити закон щодо персонального голосування за тих умов, які сьогодні є, — це значить зупинити роботу парламенту. Ми таку мету собі не ставимо», — заявив Єфремов. За його словами, фракція ПР вирішує це питання «поетапно»: зокрема, нарощує чисельність депутатів, які регулярно ходять на сесійні засідання.

Учора парламент також ухвалив низку змін до антикорупційного закону. Виявилося, що весь час після минулого розгляду проект проходив доопрацювання у ВР. Тож депутати ще раз повернулися до цього закону для «усунення неточностей». «За» — 251 нардеп, і лише тепер закон піде на підпис до Президента.

Унаслідок «уточнення» в проекті змінилося кілька принципових моментів. По–перше, депутати фактично підняли поріг вартості покупки, яку слід вказувати у щорічній декларації, — замість 50 тисяч гривень буде 150 тисяч. Окрім того, закон частково розширив свою дію на представників сфери культури, освіти, спорту (зокрема, в частині декларування для осіб, які займають керівні посади).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора під стінами ВР відбулася акція громадських активістів, що вимагали ухвалення законопроекту №7262–1 «Про громадські організації». Цей проект припадає пилом у парламенті, тоді як правляча партія висловлює ідею розробити новий — що, зокрема, заборонятиме фінансування громадських організацій із–за кордону.

Учасники акції розстелили перед проходом до ВР полотнище з переліком здобутків громадянських організацій. Тож депутати, йдучи на роботу, начебто топталися по звершеннях «третього сектору».