Наше «ель класико»

13.05.2011
Наше «ель класико»

Динамівський бразилець Бетао проривається між двома російськими легіонерами «Арсеналу», Андрієм Єщенком та Роланом Гусєвим.

Весняне кількаматчеве протистояння грандів, на кшталт іспанської серії між «Барселоною» та «Реалом», отримала й українська футбольна спільнота. Хай наша «класика» й буде удвічі коротшою, але для нас не менш цікава. Отже, після недавнього побачення в чемпіонаті «Шахтар» і «Динамо» зіграють також у фіналі Кубка України. Позавчора ввечері обидва гранди без надмірних зусиль пройшли своїх опонентів по півфінальній стадії.

 

Шахтарська кров

Дещо напруженішим було протиборство в Донецьку, де «Дніпро» наприкінці другого тайму скоротив рахунок до мінімуму. При цьому «гірники», які ще жодного разу не поступалися «дніпрянам» на своєму полі, мали шанс забити третій м’яч — коли до воріт Андрія П’ятова побіг кіпер гостей Ян Лаштувка.

На останніх хвилинах гри відзначився не голом, а грубістю нападник «Дніпра» Євген Селезньов — у чужому штрафному майданчику він ліктем розбив брову Ярославу Ракицькому, колезі по збірній України. Було моторошно дивитися, як закривавлений оборонець відмовлявся залишати поле, помітно хитаючись.

«Справжній кубковий матч, багато емоцій і боротьби. Щоб грати на рівних із «Шахтарем», нам потрібно й надалі посилювати склад команди», — підсумував іспанський наставник дніпропетровців Хуанде Рамос.

Дербі «навпомацки»

Результат київського дербі теж був традиційним. Якби на останніх хвилинах забив ще й Олег Гусєв, рахунок і автори голів точно повторили б підсумок побачення «Арсеналу» та «Динамо» наприкінці квітня в рамках чемпіонату (3:0). «Каноніри» знову залишилися з нулем, хоча й мали чимало голевих нагод. Цього разу через травми у складі команди Юрія Бакалова на поле не вийшли ані Йонуц Мазілу, ані Сергій Самодін.

«Ми втратили шанс вийти до єврокубків через Кубок України, тому тепер постараємося реалізувати свою мрію в чемпіонаті», — констатував головний тренер «Арсеналу».

А, мабуть, найбільшою несподіванкою київського матчу стали проблеми зі світлом: знеструмленою була частина центру столиці зі стадіоном «Динамо». Але вечірнього сонця та резервних генераторів вистачило, щоб дограти матч.

Підсумок став чудовим подарунком на день народження тренерові «Динамо» Юрію Сьоміну — саме в середу він відзначав 64–річчя.

* * *

Відтак динамівці та «гірники» зіграють у фіналі Кубка України вже вшосте за 20 розіграшів. Наразі рахунок перемог — 3:2 на користь киян. Якщо переможе у фіналі «Шахтар», він встановить рівновагу та ще й оформить «золотий дубль». Побачення призначено на 25 травня в Сумах.

 

ФАН–СЕКТОР

Чому мовчали й билися «ультрас»

В обох півфіналах Кубка України «відзначилися» і вболівальники.

Донецькі «ультрас» на «Донбас–арені» уже другий матч поспіль залишають команду без підтримки: так вони протестують проти загального настрою футболістів «Шахтаря», які проводять кінцівку сезону надто розслаблено.

У Києві динамівські «ультрас» упродовж 80 хвилин демонстративно сиділи і дивилися на гру мовчки, хоча зазвичай роблять усе навпаки. При цьому фанати почали лупцювати стюардів і кількох просто викинули з сектора на бігову доріжку. Таким чином фани протестували проти політики клубу щодо них. ФК «Динамо» намагається дисциплінувати «ультрас» 20—21–го секторів і залучити їх до офіційної групи підтримки. Ті виступають проти та ще й не хочуть терпіти на секторах «перевдягнених міліціонерів» у формі стюардів.

Один із фанів ще й здійснив забіг по полю до тренера «Динамо», намагаючись привітати іменинника. «Відбивати» хлопця в «беркутівців» довелося самому пану Сьоміну.

 

ТАБЛО

Кубок України. Півфінали

«Шахтар» — «Дніпро» — 2:1

Голи: Вілліан, 15; Тейшейра, 24 — Мандзюк, 63

Вилучення: Селезньов, 84 («Д»)

34 357 глядачів

«Динамо» — «Арсенал» — 2:0

Голи: Ярмоленко, 10; Шевченко, 51

10 000 глядачів

* * *

Перша ліга. Матч 24–го туру. «Кримтеплиця» — «Буковина» — 3:1.

* * *

Чемпіонат Іспанії. Заключні матчі 36–го туру. «Леванте» — «Барселона» — 1:1 (Кайседо, 41 — Кейта, 27), «Еспаньйол» — «Валенсія» — 2:2 (Освальдо, 19; Галан, 76 — Сольдадо, 9; Мата, 25), «Реал сосьєдад» — «Сарагоса» — 2:1, «Альмерія» — «Вільярреал» — 0:0, «Еркулес» — «Мальорка» — 2:2, «Осасуна» — «Севілья» — 3:2.

Лідери: «Барселона» — 92, «Реал» — 86, «Валенсія» — 67, «Вільяреал» — 62.

За два тури до фінішу «Барселона» забезпечила собі 21–й чемпіонський титул, а «Еркулес» втратив шанси зберегти прописку в еліті.

* * *

Чемпіонат Франції. Заключні матчі 35–го туру. «Осер» — «Ліон» — 4:0, «Ланс» — «Бордо» — 1:0, «Монпельє» — «Лор’ян» — 3:1, «Ніцца» — «Арль–Авіньйон» — 3:2, «Ренн» — «Кан» — 1:1, «Сошо» — «Монако» — 3:0, «Тулуза» — «Валансьєн» — 0:0, «Марсель» — «Брест» — 0:0.

Лідери: «Лілль» — 69, «Марсель» — 65, «Ліон» — 59.

* * *

Кубок Італії. Півфінал. «Інтер» — «Рома» — 1:1 (Ето’О, 58 — Бор’єлло, 85; перший матч — 1:0).

* * *

Кубок Росії. Півфінали. «Спартак» (М) — ЦСКА — 3:3 (пен. — 4:5), «Ростов» — «Аланія» — 0:0 (пен. — 5:6).