НОВИНИ ПЛЮС

12.05.2011

Українець підпалив російський ліс

В Амурській області за звинуваченням у знищенні лісових насаджень внаслідок необережного поводження з вогнем та завдаванні значних збитків заарештовано громадянина України Олексадра Лук’яненка. Як повідомляє «Інтерфакс», його вважають винним у великій лісовій пожежі, яка 4 травня знищила понад сто гектарів насаджень (це більше мільйона рублів збитку). 32–річному українцю, який останнім часом мешкає в Архаринському районі Амурської області й ніде не працює, загрожує покарання у вигляді великого штрафу, виправних робіт або позбавлення волі терміном до чотирьох років.

Доля Каддафі не відома

Починаючи з 31 березня, коли НАТО взяло на себе командування операцією в Лівії, і до вчорашнього дня авіація Альянсу здійснила рівно 6000 бойових вильо­тів. Водночас у поширеній iз цього приводу заяві НАТО наголошується, що завданням операції є не ліквідація лідера Лівії Муаммара Каддафі, а забезпечення зони, вільної від польотів, захист цивільного населення та дотримання умов ембарго на поставки зброї лівійському режиму. При цьому один з керівників штабу операції, розташованого в італійському місті Неаполь, бригадний генерал Клаудіо Габелліні визнав: «НАТО не має жодного доказу, живий Муаммар Каддафі чи загинув». Світові ЗМІ припускають, що лівійський диктатор міг загинути під час одного з нальотів авіації НАТО, оскільки востаннє він з’являвся на людях 30 квітня. Нагадаємо, в ніч на 1 травня під час авіанальоту загинули син і троє онуків Каддафі.

Сирійська влада воює з власним народом

Учора урядові війська Сирії почали розстрілювати з танків житлові райони Хомса — третього за кількістю населення міста країни. Хомс, розташований за 160 км на північ від столиці Дамаска, є центром боротьби проти режиму президента Башара Асада.

Адміністрація президента США Барака Обами схиляється до того, щоб звинуватити сирійську владу у втраті легітимності через насильницьке придушення масових акцій протесту. Як повідомляє агенція «Асошiейтед пресс» iз посиланням на представників уряду США, в разі визнання сирійського керівництва незаконним США зможуть в односторонньому порядку застосувати каральні засоби безпосередньо проти Асада.

Засновник «Вікілікс» отримав премію миру

Засновник скандального сайту WikiLeaks австралієць Джуліан Ассанж отримав премію від Сіднейського фонду миру. Як повідомляє газета «Сідней морнінг гералд», на церемонії вручення премії, що відбулася в Лондоні, Ассанжа нагородили золотою медаллю «за виняткову мужність у захисті прав людини».

Італія: телеканал оштрафували за піар прем’єра

Державне відомство Італії з питань гарантій у сфері телекомунікацій оштрафувало службу новин першого каналу державного телебачення «РАІ» на 100 тисяч євро — за те, що в її ефірі занадто часто лунало ім’я прем’єр–міністра Сильвіо Берлусконі. При цьому, як наголосили у відомстві, опозиційних політиків телеканал «ігнорував». Відповідне рішення було ухвалено після аналізу телевізійного ефіру впродовж кількох тижнів передвиборчої агітації — 15 й 16 жовтня в Італії відбудуться місцеві вибори, на яких Берлусконі очолює виборчий список своєї партії «Народ свободи» до муніципалітету Мілана.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>