Кава зимова і літня

11.05.2011

Якщо ви хочете прожити день з новими відчуттями, поекспериментуйте зі спеціями і додатками до звичайної кави.

Цинамон і касія. Переважно все, що продається у нас під назвою «кориця» — це касія. Родичка цинамону, відрізняється ціною, грубішою шкірою, не таким ніжним ароматом та властивістю гірчити після теплової обробки. Тому якщо ви додаєте касію у каву, не варіть її, а покладіть у вже готовий напій.

Кардамон. Індійська спеція з ніжним, але яскраво вираженим ароматом і смаком. Є зелений і чорний кардамон. У напоях та випічці використовують зелений; чорний можна зустріти у складі рецептів карі. За можливості, краще придбати кардамон у коробочках, бо мелений швидко втрачає свої пахощі. На велику порцію ароматної кави вистачає насіння з однієї–двох роздушених коробочок. Любителі інтенсивного запаху можуть поекспериментувати зi вмістом трьох–чотирьох.

Імбир. Надає каві теплого, бадьорого смаку з гостринкою. Завдяки бактерицидним властивостям імбиру такий напій за потреби може стати смачними ліками для тих, у кого болить горло, але й решта любителів кави оцінить оригінальний смак. Зважайте на те, що кава з сухим меленим і свіжим подрібненим імбиром смакує по–різному.

Мускатний горіх. Його пряний, духмяний аромат надасть каві витонченості й довершеності. Завдяки вмісту седативних речовин легку каву з молоком і мускатним горіхом можна пити навіть на ніч, і це геть не завадить вашим сновидінням. Не варити, додавати у каву дрібку горіха (який і не горіх зов­сім) на завершення.

Гвоздика. Робить каву з дуже пряним, теплим і насиченим ароматом. Смак стає довершеним, коли гвоздику поєднати з карамеллю, тобто якщо варити каву з карамелізованим цукром.

Бодян (зірчастий аніс). Це спеція з дуже специфічним «аптечним» ароматом. Окремо бадян у каві — на любителя. Молоко та мед трохи пом’якшують і стишують його яскраву ноту. Але у поєднанні з корицею, цедрою та кардамоном зірчатий аніс надає каві «різдвяних» — дуже теплих аромату і смаку. Утiм не варто «переборщити»: однієї зірочки на дві порції (мінімум удвічі більших, ніж філіжанка еспресо) достатньо.

Перець (чорний і червоний). Якщо думаєте, що перець і кава несумісні — помиляєтеся. Таємний вогонь, що ховається у міцній каві, завдяки дрібці перцю розкривається і вибухає феєрверком смакових вражень. Додавати на кінчику ножа на початку чи наприкінці приготування — від того залежатиме насиченість.

Цедра. Сушені лимонні, лаймові чи апельсинові скоринки нададуть каві легкого і свіжого, по–справжньому літнього смаку і настрою.

Світлана ФІЛАТОВА
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>