НОВИНИ ПЛЮС

11.05.2011

Вирок убивцям Маркелова й Бабурової

Московський міськсуд минулої п’ятниці засудив до довічного ув’язнення 29–річного Микиту Тихонова, якого колегія присяжних визнала винним у вбивстві адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової. Цивільну дружину Тихонова, 24–річну Євгенію Хасіс, яку суд визнав співучасницею злочину, засуджено до 18 років колонії. Захист засуджених і надалі запевняє, що вони не винні, а зізнання в убивстві з Тихонова вибили під тиском.

Нагадаємо, адвоката Станіслава Маркелова та журналістку «Новой газєти», уродженку Севастополя Анастасію Бабурову застрелили 19 січня 2009 року в Москві недалеко від станції метро Кропоткінська. Маркелов займався справами, пов’язаними з військовими злочинами, а також правозахисною і екологічною тематикою.

США проти Пакистану

Після ліквідації лідера терористичної організації «Аль–Каїда» Осами бен Ладена зростає напруга у відносинах між офіційними Вашингтоном та Ісламабадом. Американці, які несанкціоновано вторглися на територію Пакистану, звинувачують його владу в тому, що вона допомагала бен Ладену переховуватися. Пакистан відкидає ці звинувачення і заявляє, що проведе внутрішнє розслідування щодо обставин шестирічного перебування Осами в країні. Як повідомила вчора газета «Нью–Йорк таймс», перед початком операції на території Пакистану спецслужби США враховували можливість збройної конфронтації з пакистанськими військовими чи поліцією. При цьому США не вважають за потрібне приносити пакистанській владі вибачення, заявив прес–секретар Білого дому Джей Карні. Ісламабад, зі свого боку, проігнорував прохання Білого дому дозволити провести допит трьох дружин бен Ладена, які були з ним у будинку на момент операції й тепер перебувають під арештом у Пакистані.

Гинуть лівійські біженці

Переповнений корабель із майже 600 біженцями з Лівії на борту затонув минулої п’ятниці невдовзі після того, як вийшов із порту Тріполі. Про це повідомляє Бі–Бі–Сі з посиланням на очевидців. Рятувальникам вдалося знайти лише 16 тіл загиблих.

Тим часом британська газета «Гардіан» із посиланням на власні джерела пише, що військові гелікоптери НАТО та французький авіаносець «Шарль де Голль» проігнорували заклики про допомогу з корабля, який два тижні дрейфував у Середземному морі, внаслідок чого із 72 його пасажирів 61 загинув від голоду та спраги. У НАТО звинувачення відкидають.

Австрія депортує Санадера

Австрійський суд видав дозвіл на депортацію до Хорватії колишнього прем’єр–міністра цієї країни Іво Санадера. Відтоді, як у грудні минулого року його затримала австрійська поліція, екс–прем’єр перебуває у в’язниці міста Зальцбург. 57–річний Санадер очолював уряд Хорватії в 2004–2009 роках. Після відставки його звинуватили в корупції та розтрачанні державних коштів.

Італійська мафія збідніла

Італійські органи правосуддя конфіскували статки неаполітанської мафії (каморри) на суму 600 млн. євро в столичному регіоні Лаціо та в Кампанії, що на півдні Італії. Лише у Римі у власність держави перейшло 300 розкішних квартир мафіозі. У провінції конфісковано 900 об’єктів нерухомості, які належали членам мафіозних кланів Казалезі та Маллардо, але були записані на фіктивних власників. Окрім квартир та будинків у Римі та за його межами, під конфіскацію потрапили 23 фірми та 200 банківських рахунків. Під час операції, яка була проведена за санкцією неаполітанської прокуратури у справах боротьби з мафією, заарештовано сімох осіб, зокрема й главу мафії в місцевості Джуліано — Фелічіано Маллардо. Уже встановлено, що керована ним злочинна група контролювала виробництво та оптовий продаж кави, букмекерські заклади, виробництво напоїв та медпрепаратів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>