Червоно–чорні замість червоних

06.05.2011

У Здолбунівській районній раді, що на Рівненщині, зареєстроване звернення депутата від «Нашої України» Сергія Кондрачука «Про використання червоно–чорного прапора, поряд з Державним прапором України, під час відзначення у Здолбунівському районі Дня незалежності (24 серпня), Дня пам’яті жертв політичних репресій (третя неділя травня) та свята Покрови Пресвятої Богородиці (14 жовтня)».

У зверненні «нашоукраїнця» зазначається, що червоно–чорний прапор став символом українського народу у боротьбі за незалежність. Ще в першій чверті ХХ сторіччя українські патріотичні напіввійськові організації почали використовувати червоно–чорні прапори. Згодом цей прапор став офіційним прапором Української повстанської армії. «Він символізує саму суть Української держави, яка народилася тоді, коли в її обороні впала перша крапля червоної української крові на українську чорну землю. Поєднання двох кольорів — червоного і чорного — це символічне визначення України, яка бореться. Зрештою, червоно–чорний прапор — це не лише наше славне минуле, це проекція майбутнього», — вважає Сергій Кондрачук.

У разі, якщо це звернення буде підтримане рештою депутатів, червоно–чорний прапор на Здолбунівщині в обов’язковому порядку вивішуватимуть перед адміністративними приміщеннями органів місцевого самоврядування, школами, іншими комунальними закладами.

Сам автор звернення каже, що не варто розглядати його ініціативу лише як відповідь на прийняте Верховною Радою рішення вивішувати до 9 Травня по всій Україні радянські прапори Перемоги. «Суть, у першу чергу, не в червоному прапорі на 9 Травня. Суть у тому, що прапор УПА — це прапор боротьби з усіма тими силами, які ненавидять Україну, її мову, обрядово–звичаєву культуру. Так сталося, що і сьогодні, на 20–му році незалежності, червоно–чорний стяг не втратив своєї актуальності» — зазначає Кондрачук.

Депутат вважає, що рішення «регіоналів» і комуністів вивішувати червоні прапори Перемоги лише допоможе реалізувати його ініціативу. «Наскільки мені відомо, на більшості адмінприміщень флагштоки розраховані лише на один прапор. Тому виконавчій владі на місцях, щоб виконати волю народних депутатів, доведеться встановлювати ще один флагшток — для прапора Перемоги. Чому цей флагшток має бути порожнім під час інших свят?» — риторично запитує Сергій Кондрачук.

Юрій ПШЕНИЧНИЙ

 

ДО РЕЧІ

На державних установах Чернівецької області на День Перемоги не буде червоних прапорів — будуть встановлені лише державні прапори України. Як передає УНІАН, про це на апаратній нараді заявив голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв — до речі, член Партії регіонів.

Керівники Львівського обласного та міського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів Б. Винниченко та Я. Гера звернулися до голови Львівської ОДА Михайла Цимбалюка з пропозицією відзначити 9 Травня — День Перемоги — також лише під державними прапорами України.