Гра в хованки Пукача

06.05.2011

У правоохоронних органах діє система «кругової поруки», тож окремі особи можуть бути зацікавлені у засекреченні судового процесу над Олексієм Пукачем. Про це заявив колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко. «Злочинні накази видавалися на самій «горі», а виконували їх керівники правоохоронних органів. Тому в цій справі жоден гриф таємності не може бути прийнятним», — сказав Наливайченко в інтерв’ю УНІАН.

«Пукач — не просто одна людина, яка стала не на той шлях. Він не випадкова людина. Його покривали. Він же не сам вчиняв злочин. Забезпечували його й інші люди. Потім довгі роки Пукача переховували від кримінального переслідування, у тому числі люди із системи правоохоронних органів», — зазначив голова політради «Нашої України» , який очолював СБУ у 2009 році — в час, коли Пукача знайшли і арештували на Житомирщині.

Валентин Наливайченко зізнався, що Службі безпеці допоміг вийти на слід Олексія Пукача Євген Марчук — ще один екс–глава СБУ (на момент розгортання «касетного скандалу» в 2000 році — секретар РНБО). За словами Наливайченка, Марчук дав поради «щодо особливостей роботи МВС». «Спецпідрозділи міліції володіють потрібною технікою, агентурою та спеціальними позиціями в кримінальному середовищі. І якщо серед працівників міліції є злочинець, «кріт», то, повірте, що його не так легко виявити», — пояснив голова політради «НУ». Відповідаючи на уточнююче питання, Наливайченко сказав, що Марчук не вказав конкретне місце, а «просто порадив, як протидіяти, якщо співробітники МВС переховують Пукача».