«Бацька» лякає українців

06.05.2011

Громадського діяча, одного з організаторів акції «Україна без Кучми» Володимира Чемериса у середу затримали в Білорусі. Про це сам пан Володимир — співорганізатор акції «Україна без Кучми», член правління Української гельсінської спілки з прав людини — розповів «УМ». Він приїхав до Мінська для участі в конференції з прав людини та свободи зібрань — це була доповідь місії ОБСЄ щодо подій у Білорусі у грудні минулого року. «За півгодини до початку до приміщення правозахисної організації «Вясна», де мав відбутися захід, вдерлися представники міліції, — розповідає Володимир Чемерис, — сказали, що прибули за викликом. Начебто було повідомлення про те, що в офіс вносять якісь коробки із вибухівкою. Усіх присутніх затримали, коробок, звичайно, не знайшли. До приміщення нас не пускали півтори години. Ми вирішили провести презентацію на вулиці. Але до нас підійшли люди в цивільному, не представившись, дали вказівку міліціонерам усіх іноземних громадян затримати».

Щодо причин затримання, то правоохоронці пояснили: через теракт у мінському метро 11 квітня необхідно перевіряти всіх підозрілих осіб. При цьому затриманим не висунули жодних обвинувачень, не пояснили, у якому статусі вони перебувають у міліцейському відділку. «Мене протримали кілька годин. Причому, я так розумію, спеціально, бо в мене був квиток до Києва, яким я так і не зміг скористатися, — каже пан Володимир. — Друзі з Білорусі допомогли в останній момент купити квиток на автобус, який їхав вночі до Києва».

Тим часом п’ятьох затриманих громадян Росії звільнили — їм заборонили в’їзд до Республіки Білорусь до 2012 року. Ще один громадянин Білорусі перебуває під вартою.

«Я сприймаю це як залякування представників правозахисних організацій, — каже Володимир Чемерис. — Але воно навряд чи дасть ефект. Із Білорусі депортовано трьох представників України, але в України громадян більше, ніж троє. Так само і в Росії, Польщі та інших країнах. Насправді білоруська влада своєю акцією привернула увагу до дотримання прав людини в Білорусі не тільки своїх громадян, а й міжнародної громадськості».