Із шашками наголо

05.05.2011

На противагу п’яти тисячам прихильників Комуністичної партії України, які 1 травня зібралися на маніфестацію в Києві під прапори Радянського Союзу та несподівані плакати типу «Підтримаємо президента–патріота Лукашенка», у День солідарності трудящих провели свій марш півтисячі представників незалежних профспілок та лівого студентства. Профспілки «Пряма дія», «Захист праці», а також «Феміністична офензива», Організація марксистів, анархісти тощо йшли колоною від станції «Арсенальна» — демонстрували готовність до протесту проти реформ, які підготувала влада у проекті закону «Про вищу освіту», Трудовому, Житловому та Податковому кодексах. Музичний супровід у виконанні духового оркестру то бентежив «Інтернаціоналом», то викликав посмішку «Гоп–стопом» біля адміністрації Януковича.

Ефектності заходу додали провокатори. З двору біля «Арсенальної» невідомі кинули в колону дві димові шашки. Ліваки та «беркутівці» побігли за зловмисниками, а після невдалої гонитви правоохоронці взялися «в’язати»... учасників маршу. Але під тиском преси та інших захисників майже одразу відпустили.

Проходячи повз пам’ятник Леніну, який давно «обжили» КПУшники зі своїм наметом, колона «Прямої дії» та анархістів скандувала: «Партії — нафіг!». Обійшовши центрі і продовжуючи вигукувати «Студенти всього світу за гідну освіту!», «Знання — не товар, універ — не базар!», «Фашизм не пройде», «Досить мовчати — час повставати», закінчили ходу у парку Шевченка.

«Подібних акцій стає більше — це означає, що протестні настрої зростають, — каже один з організаторів лівого маршу, правозахисник Михайло Каменєв. — Ми принципово не пишемо декларацій. Команда Януковича реагує саме на протести, а не на папірці — пригадати хоча б акції проти міліцейського свавілля, які змусили повернути справу вбитого студента Індила на дорозслідування. Чи виступи проти введення платних послуг для студентства — тоді найскандальніші пункти постанови викреслили. Якщо влада буде впиратися далі і виступати з ідеями, які шкодитимуть суспільству, — суспільство змете цю владу».