Пінг–понг Юлі та ГПУ

05.05.2011

Спілкування фігурантки справи щодо газових контрактів 2009 року Юлії Тимошенко та слідчих Генпрокуратури, якi ведуть цю справу, перейшло у площину взаємних звинувачень, скарг та спростувань. Екс–Прем’єр украй незадоволена тим, що слідчі не допускають до її захисту нардепа від БЮТ Сергія Власенка (від послуг попереднього адвоката вона відмовилася). Тож позавчора Леді Ю подала з цього приводу скаргу на ім’я першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна.

Натомість у Генпрокуратурі вважають, що депутат не може займатися адвокатською діяльністю й обурюються, що пані Тимошенко зриває слідчі дії, бо приходить до Генпрокуратури без захисника. Через прес–службу Генпрокуратура попередила лідерку БЮТ: якщо вона так і не вибере собі захисника й надалі наполягатиме на кандидатурі Власенка, слідчий призначить їй безоплатного адвоката за державний рахунок. І взагалі, якщо Тимошенко й надалі не виконуватиме процесуальні рішення слідчого, ГПУ погрожує «звернутися до суду для зміни їй запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту».

Проте вчора Юлія Тимошенко демонстративно прийшла до Генпрокуратури у супроводі нардепа Сергія Власенка. Мовляв, слідчі плутають юридичні терміни, бо захисник і адвокат — це різні речі. Тому має намір оскаржити незаконні, на її думку, дії ГПУ в міжнародних судах. На думку вiдомого юриста Власенка, згідно з КПК, кожна людина може залучити до захисту захисника, але не обов’язково саме адвоката. Утім слідчий знову відмовив залучити пана Власенка до справи.