Куди нас котить Янукович?

29.04.2011

За перший рік президентства Віктора Януковича Україна стала менш демократичною та продовжує рухатись до авторитаризму. Про це йдеться у звіті відомої американської неурядової організації «Фрідом хауз» щодо стану демократії та дотримання прав людини в Україні, котру було оприлюднено 27 квітня.

«Якщо теперішні тенденції не зупинити, то країна може скотитись до авторитаризму і клептократії», — йдеться у звіті «Фрідом хауз», який цитує газета Kyiv Post.

У звіті йдеться про те, що, попри авторитарні тенденції, українська влада намагається дослухатися до зауважень ззовні. Так, адміністрація Януковича надає значення власній репутації і продовжує реагувати на зовнішній тиск. Відтак зберігається можливість стримувати антидемократичні тенденції.

Автори звіту також розкритикували роботу правоохоронних органів в Україні. «Однією з найбільш тривожних тенденцій президентства Януковича стала більш настирлива присутність Служби безпеки України у внутріполітичному середовищі», — вважає «Фрідом хауз». Окрім того, американська організація звернула увагу на те, що «існують тривожні ознаки того, що судові і правоохоронні органи використовуються для звуження свободи зібрань».

У своєму звіті «Фрідом хауз» не минув і міністра освіти Дмитра Табачника. На думку авторів, позиція Табачника руйнує дух національної солідарності, а сам міністр «сіє непотрібний і небезпечний розкол в Україні».