Марш українських незгодних

28.04.2011
Марш українських незгодних

З’їзд «Нашої України» під парламентом прикрашали численні протестні плакати. (Фото Рейтер.)

Учора в Києві відзначали першу річницю ратифікації харківських угод. Більшість демонстрантів висловлювали негативне ставлення до сумнозвісних домовленостей і вимагали їх денонсації. Але були й начебто прихильники «газо–флотської» дружби: молодіжне крило Партії регіонів рекрутувало близько тисячі людей, які «застовпили» плаци біля Верховної Ради та адміністрації Президента і, відверто нудьгуючи, демонстрували схвальне ставлення до політики Януковича. Однак вони програвали опозиційним мітингам і за настроєм, і за жвавістю.

 

У плеєрі — «музон», а на сцені — дядько

Бунтівний день почався з акції протесту «Нашої України» під Верховною Радою. Партія Віктора Ющенка проводила свій з’їзд просто неба. Авжеж, мав рацію Валентин Наливайченко, коли казав в інтерв’ю «УМ», що епоха «комфортних з’їздів» закінчилася: активісти стояли під палючим сонцем, мріючи про затінок та прохолодну воду. Але ж найперше — інтерес держави.

Акцію «Нашої України» вирішили зіпсувати представники Партії регіонів. Юні «регіонали» оточили стратегічний периметр біля парапетів, тоді як «НУ» гуртувалася трохи далі від проїжджої частини, ближче до дніпровського схилу. Між двома таборами стояли посилені наряди міліції та металеві щити. Але це було зайвим. «Синя» публіка поводилася дуже пасивно і здебільшого ховалася в затінку дерев. Коли нардеп–«регіонал» Валерій Бондик вийшов на сцену, то, здалося, говорив сам із собою. Дехто із рекрутованих підлітків просто слухав музику в навушниках...

Голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко спростував думку, начебто «регіонали» потіснили «помаранчевих». «Ми з самого початку планували зібратися на площі Конституції (біля Маріїнського палацу. — Авт.). Бо те, що сталося у Верховній Раді рік тому, — це якраз порушення Конституції», — пояснив Наливайченко. Пана Валентина не засмутив також той факт, що у ВР цього дня не було пленарного засідання. «27 квітня — річниця. Ми не орієнтуємося на депутатів», — зазначив Наливайченко.

«Це переяславська угода сучасності»

Умовна президія Х з’їзду «НУ» складалася з двох осіб — Ющенка та Наливайченка. Вони удвох вийшли на сцену й провели годинне зібрання стоячи. Наливайченко виголосив перед делегатами деякі організаційні нюанси, а перше політичне слово передав лідерові партії.

Віктор Ющенко наголосив, що харківські угоди — «неправильні, неукраїнські», це «велика політична помилка, яка ще довго буде відгукуватися кожному з нас». «Тими угодами ніхто не буде гордитися. Можливо, це усвідомлення прийде лише з часом... Але на мій погляд, це переяславські угоди, тільки іншого століття та іншого часу. Я знаю, що рано чи пізно 27 квітня увійде в історію України як день нашої ганьби», — наголосив попередній Президент. За його словами, життя підтвердило: «Ці антиконституційні угоди не вирішили жодного питання — ні політичного, ні економічного».

Ющенко відзначив, що угоди, ратифіковані рік тому парламентом, — найбільша загроза для національного суверенітету за останні 20 років. «Нашоукраїнський» Президент заявив, що наша земля «дерибаниться чужими генералами», а Крим став «найбільш дестабілізуючою частиною нашої території». «Тримати на своїх плечах чужу армію — це не просто ганьба, це загроза вашій, моїй і нашій свободі, нашому суверенітету», — акцентував Віктор Ющенко.

В.Ю. наголосив, що ганебний прецедент торгівлі національними інтересами було закладено ще в 2009 році, коли уряд Юлії Тимошенко підписав із Росією газові угоди. «Це корупційна угода, яка обумовила багатомільйонні збитки на багато років уперед...» — відзначив Ющенко. Обидві угоди слід скасувати, і «денонсація — це шляхетна справа».

Відтак учасники з’їзду «Нашої України» ухвалили резолюцію, в якій вимагають переглянути і «харківську», і «московську» угоди.

Про вишиванки і брудне тіло

Голова політради Валентин Наливайченко говорив про реформування партії (друга резолюція зборів стосувалася найближчих пріоритетів у діяльності «НУ»). Пан Наливайченко не шкодував своїх попередників. За його словами, в «Нашій Україні» були і переможні, і програшні сторінки. «Причина поразки — в тому, що під наші прапори стали шахраї. Вони надягнули українські вишиванки на свої брудні тіла, але по суті виявилися нікчемами, які зрадили, перебігли і енергію реформ розміняли на внутрішній розбрат», — не підбирав слів голова політради.

Наливайченко розкритикував ще й «примітивних радикалів і провокаторів, яких підтримує влада з тим, щоб дискредитувати патріотичні національні ідеї», а також лібералів «без роду і племені».

Народний депутат Андрій Парубій зробив екскурс в історію й нагадав, як парламентарії боролися проти ратифікації харківських угод. Він дав зрозуміти, що зовсім не шкодує за свої дії того дня (Парубій, нагадаємо, запалив у сесійній залі димову шашку). «Нам нема за що соромитись. Ми захищали інтереси України, національні інтереси. За той день одне прикро — що ми не запобігли ратифікації», — відзначив Парубій. За його визначенням, одна з причин поразки — це те, що союзники «Нашої України» по опозиції (натяк на БЮТ) «виявилися слабкими».

Звикаємо до ножів?

Після з’їзду колона «нашоукраїнців» пішла до адміністрації Президента. Тут проти харківських угод виступили рухи «Опір» (структура ініційована Андрієм Парубієм), «Тризуб», УНА–УНСО та інші. Плацдарм на Банковій зранку зайняли все ті ж «регіонали». Опозиціонерам довелося посунутися ближче до вулиці Інститутської.

Борець із пам’ятником Леніну Микола Коханівський заявив на мітингу, що його мрія — українська національна революція, яка прожене із влади бандитів та олігархів. «Ми мусимо виконати заповіт нашого пророка й мусимо вмити вражою кров’ю свій шлях до волі», — каже Коханівський.

Один із лідерів УНА–УНСО Ігор Мазур (Тополя) теж говорив про революцію. За його словами, багато українських хлопців і дівчат проходять бойові вишколи. «Я закликаю призвичаюватись до холоду металу», — заявив Тополя.

Андрій Парубій, підсумовуючи цей мітинг, був значно стриманішим. «Нашоукраїнець» повідомив активістам, що йому з групою нардепів вдалося пройти в приміщення АП. Парламентарії передали на Банкову резолюцію з вимогою денонсувати харківські угоди. «Там не виявилося ані Януковича, ані голови адміністрації, ні його заступників. Це означає, що вони бояться», — підсумував Парубій.

Плюс опозиція надвечір

О 17–й біля пам’ятника Шевченку почалася акція опозиції за участю «Батьківщини», «Фронту змін», «Нашої України» та ін. Лідери 14 партій домовилися, що виступатимуть відповідно до жереба, аби уникнути чвар за політичну першість.

Попри це, деякі провідники таки намагалися перетягти ковдру на себе. Зокрема, прес–служба Юлії Тимошенко оприлюднила текст заяви проти харківських угод, одноосібно підписаний Ю.Т.

Голова «Громадянської платформи» Анатолій Гриценко обурився, що Тимошенко видала заяву в односторонньому порядку. За його словами, відозву мали погодити й інші сили. «Як оцінювати такий крок? Якщо за його цинізмом і самопіаром — то супер–хід!.. А от Януковичу карта лягла — з опозицією йому ну просто повезло», — обурився Гриценко.

 

НАЇЗДИ

Кілька осередків «Нашої України» не пропустили до Києва для участі в політичних акціях. Зокрема, в нiч на 27 квітня ДАІшники зупинили автобус із 46 делегатами на Тернопільщинi, провели «профілактичну бесіду» з водієм, а керівника транспортної фірми викликали в державну адміністрацію та податкову. Після розмови з представниками влади водій відмовився їхати на Київ, повідомила прес–служба «НУ».

Подібна ситуація трапилася з чернівецькою делегацією. Перед виїздом ДАІшники затримали автобус на півтори години, а згодом узагалі заборонили їхати в столицю.