Втерти носа Обамі!

28.04.2011
Втерти носа Обамі!

Замрiяний i неуважний... Вiктор Балога (лiворуч) викликав гнiв Прем’єра. (Фото з сайту www.kmu.gov.ua.)

У світі й далі неспокійно: в США спекулюють бензином, основні й резервні світові валюти лихоманить, а провідні, на перший погляд, держави опустилися до надмірного дефіциту. Ці тривожні тенденції вчергове схвилювали українського Прем’єр–міністра Миколу Азарова, який вирішив погодитися з висновками західних економістів: друга хвиля кризи у світі таки можлива. І констатувавши безсилля Барака Обами навести лад iз використанням адміністративних важелів Білого дому, вирішив діяти сам. Причому рішуче!

Для цього на вчорашнє засідання Кабміну Микола Янович запросив керівників областей, відомств і державних служб. Аби, влаштувавши потужний мозковий штурм за участю елітних керівних кадрів нинішньої влади, разом врятувати людей від економічних негараздів та інших прикрих напастей.

 

Електорату — інфраструктуру!

Завдання перед міністрами Прем’єр поставив нескладні: забезпечити макроекономічну стабільність у державі, розвинути внутрішній ринок, стимулювати будівництво та виробництво в АПК, створити робочі місця та втішити енергоощадні проекти. Особливо загрозливо — для підприємців — прозвучала фраза Миколи Яновича: «Треба розкрити весь потенціал Податкового кодексу».

«Наполягаю на пришвидшенні житлового будівництва, — вступив у дискусію сам із собою Микола Азаров і пояснив, про що йдеться: — будувати треба швидко. Сучасні технології дозволяють це». Мінфін разом із Нацбанком отримали вказівку видавати охочим кредити. Щоправда, де саме банки мають взяти гроші і як повернути віру українців — потенційних інвесторів нашої банківської системи — до наших фінустанов та влади загалом, Азаров не уточнив.

Кабмін знову вирішив активно взятися за спорудження інфраструктурних об’єктів. Черговий наказ до міністрів: фінансувати дороги, аеропорти насамперед, виділяючи туди кошти до остан­ньої копійки. «Буквально у паспорті кожного об’єкта має бути відображено, яка в ньому частка вітчизняних ресурсів», — пояснив Прем’єр. Органи влади тепер мусять ще й активніше виділяти субвенції для розвитку регіонів. «Щоб у цих регіонах з’явились довгоочікувані об’єкти соціальної інфраструктури, змінилась на краще якість життя в конкретних містах і селищах», — по–фрейдистськи збився на передвиборчу тематику Микола Азаров і пояснив, що він не жартує: глави місцевих адміністрацій персонально відповідають, щоб об’єкти для «поліпшення життя» споруджували без затримок, а спостерігатиме за процесом контрольно–ревізійне управління. «Не дай Боже [це будуть] «зариті в ямковий ремонт» або «замуровані в бетон» народні кошти», — ще раз пояснив завдання очільник уряду.

На селі чергові успіхи — цілковитий крах!

Проте найбільше Кабмін непокоїть дефіцит на внутрішньому продовольчому ринку. Прем’єр, втім, не вжив непристойного слова «дефіцит», замінюючи його евфемізмами на кшталт «забезпечення ринку продуктами власного виробництва» та «договори прямого постачання». Та як би там не було, з такими показниками агрофляції вибори не виграти! Відтак уряд вирішив використати для діалогу з виробниками і рітейлерами не тільки палицю, а й, скажімо, зниження вартості електроенергії для тепличних господарств. І навіть виділяти кошти на будівництво овочесховищ та переробних цехів.

Понад усе Микола Азаров переконаний: цьогоріч, як ніколи раніше, агропідприємства отримали дуже серйозну допомогу від влади. Якщо точніше, з бюджету Мінагрополітики перераховано 3,1 млрд. гривень — удвічі більше, ніж торік. Фінвливання, за його черговим задумом, мають втілитися в черговий рекордний врожай. Якщо задумка не вийде, Прем’єр пообіцяв звільнити відповідних керівників. Хто цей таємничий керівник, можна тільки здогадуватися. Скажімо, зі слів Яновича, МінАПК вкрай повільно готує паспорти бюджетних програм, мляво проводять роботу комісії, які повинні визначати отримувачів державної підтримки. Як наслідок, до цього часу гальмується фінансування програм здешевлення кредитів, відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів, надання кредитів фермерським господарствам, закладення молодих садів, виноградників та ягідників — і досі не розпочато перерахування коштів за державною програмою підтримки розвитку тваринництва. Як наслідок, люди, які здають молоко і м’ясо, досі не отримують свої гроші.

Плюс, вірніше, мінус — незадовільна робота Аграрного фонду з форвардних закупівель. «Це вже критично, шановні колеги, — Прем’єр почав називати речі своїми іменами. — Те, що досі укладених договорів на поставку лише 440 тис. тонн зерна майбутнього врожаю, — це просто безвідповідальність». Кулуарна інформація, що протистояння двох сфер впливу за контроль над аграрним міністерством останнім часом стрімко загострюється, отримала ще одне підтвердження.

Тож для вирішення головного зав­дання — стабілізації цін на продовольство — Микола Янович пропонує залучити працю не тільки неповороткого МінАПК, а й Мiністерства економічного розвитку й торгівлі. Саме вони мають забезпечити «продрозверстку», пояснити Прем’єру: чому, коли ціни на продукти харчування зростають, селяни не відчувають збільшення доходів? «Скільки ще років протягне село, з якого черпають ковшем, а вкладають ложкою?» — риторично запитав Азаров і вкотре натякнув, що настав час до радикальних змін на селі. Тобто скасування мораторію у січні наступного року стає ще ймовірнішим.

 

ЦИТАТА

«Ми можемо розглянути питання про скасування експортних квот на кукурудзу».

Микола Азаров

 

КУРЙОЗ

Балога, руки на парту!

Тривала двадцятихвилинна промова Миколи Азарова розморила не тільки запрошену пресу, а й членів уряду. Шумок у залі не сподобався спікеру, і він, немов суворий учитель, вирішив зробити зауваження. Серед міністрів, котрі не сиділи на своїх стільцях прямо, а крутилися на всі боки і шепотіли з сусідами, Микола Янович виділив міністра надзвичайних ситуацій України. «Балога! Я що, нецікаво говорю? Не стосується?» — запитав він, постукавши олівцем по столу. І дочекавшись, поки міністр заспокоїться, продовжив розповідь про елеватори та зерносховища.

 

КРУГЛА ДАТА

«Ідіть до людей і давайте їм гроші!»

До 5 травня кожен ветеран Другої світової війни має отримати допомогу від уряду. Точну суму «кабмінівських фронтових» Микола Азаров не озвучив, повідомивши лише, що на благородну мету мають потратити 550 млн. гривень. До вшанування радянських героїв Прем’єр ставиться дуже відповідально. «Без турботи, без привітання не повинен залишитися жоден учасник Великої Вітчизняної війни, від столиці до найвіддаленішого села», — поставив він завдання перед віце–прем’єром Сергієм Тігіпком, якого очільник Кабміну кинув на цю гарячу ділянку фронту.

Бойовий наказ отримали і працівники соціального захисту: не чекати, поки ветерани або родичі звернуться по отримання допомоги, а виявляти ініціативу. «Направте соціальних працівників додому до ветеранів та інвалідів, нехай принагідно з’ясують умови їх життя, перевірять вчасне отримання пільг і субсидій тощо», — наказав Прем’єр. Допомагати малооплачуваним соціальним працівникам уважно вшановувати ветеранів, за задумом Азарова, мають... самі члени уряду. «Звертаюся з людським проханням: особисто відвідайте ветеранів війни в госпіталях, лікарнях, будинках–інтернатах», — запропонував Азаров, заодно натякнувши телевізійникам, якою має бути «правильна» картинка в новинах у ці дні. Ну і нарешті — кожен колишній учасник радянських збройних сил, за наказом Прем’єра, має опинитися в епіцентрі свята. «Покладання квітів та вінків, святкові концерти тощо», — змалював чиновник приблизний сценарій дійства.

 

СПРАВА «ЕКС»

У пошуках крайнього

Колишній Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко подала позов до федерального суду Нью–Йорка у районі Манхеттена на компанію «Росукренерго», власником якої є Дмитро Фірташ. Тимошенко звинувачує Фірташа у змові з метою маніпулювання рішенням арбітражного суду, що, на її думку, призвело до пограбування запасів природного газу України. Це, на думку Тимошенко, дозволило Фірташу отримати мільярди після перепродажу газу на ринку.

Скористатися послугами американської Феміди українська екс–Прем’єр змогла, використавши статут Алієна Тортса. Цей закон дозволяє іноземцям шукати відшкодування збитків у компаній, які звинувачуються у порушенні міжнародних прав людини за кордоном.