Слово про титанів науки

27.04.2011

«Науковці України — еліта дер­жави» — книга з такою назвою — унікальна праця, у якій уперше зібрані імена наших сучасників — учених, які творять історію суспільства та держави. Адже наука — це особливий світ, де живуть вічні ентузіасти, натхненні експериментатори, нестримні дослідники.

 

Біографічні дані понад 170 науковців, представлених у книзі, вражають: численні винаходи та розробки наших фахівців використовують в усьому світі, розроблені ними технології запозичують, купують патенти, вони викладають у найпрестижніших вузах світу і відзначені почесними нагородами різних країн.

Пізнавальний також історичний нарис, у якому розглядається розвиток української науки як процес формування національних професійних співтовариств учених у різних галузях. Так, основою освіти України–Руси були переклади з візантійських, грецьких, пізніше — єврейських, арабських, латинських джерел. Вони не тільки збагачували знання, а й були джерелом для розвитку власної думки.

Чудовий ілюстративний матеріал не лише прикрашає, а також доповнює зміст книги «Науковці України — еліта держави», а ще видання вирізняється якісною поліграфією та неординарністю дизайну. Гортаючи сторінки книги, немов відчуваєш дух давніх часів та сьогодення. І, звичайно, розумієш, що над проектом працювали професіонали — талановиті журналісти, дизайнери, письменники.

Видання стане в нагоді не лише науковцям. Тут зібрані факти, які зацікавлять старшокласників, студентів. Чи відомо, скажімо, вам, що українські фізики вперше сфотографували атом? А кілька провідних дослідницьких установ України взяли участь у наймасштабнішому науковому експерименті сторіччя — запуску Великого адронного колайдера? Тільки в Україні налагоджено виробництво надтонких сапфірових хірургічних інструментів — ними сьогодні користується весь світ.

На черзі — книга про здобутки наукових шкіл

«Мета книги «Науковці України — еліта держави» — відкрити широкому загалу видатні імена української науки, — каже директор «Видавництва Логос Україна» Ярослав Білейчук. — Ми представили вчених із різних галузей задля налагодження подальших контактів між ними, наукою та виробництвом і тими, кому цікава вітчизняна наука. І резонанс уже є. Після виходу книжки у видавництві пролунали дзвінки з проханнями надати координати чи організувати зустріч iз тим чи іншим вченим. Ми охоче відгукуємось. Крім того, книжка «Науковці України — еліта держави» надходить до центральних бібліотек, представлена на виставках і семінарах, за кордоном.

Ми не зупиняємось на досягнутому. Адже в Україні підростає гідна зміна. Сформовано потужні, зі своєю історією та славетними здобутками, наукові школи, що відомі в усьому світі. І ми наразі готуємо продовження книги, у якій висвітлюється їх діяльність».

Отже, попри історичні катаклізми українська наука ХХІ століття існує, орієнтується на людину, її проблеми. Це переконливо доводить книга «Видавництва Логос Україна» — «Науковці України — еліта держави».