ООНівські вердикти, сповідь Горбачова і «Сталкер»

22.04.2011
ООНівські вердикти, сповідь Горбачова і «Сталкер»

Кадр iз документального фільму «Чорнобиль. Втрачений світ». (Фото надане прес–службою каналу «1+1».)

На відстані 25 років ми про Чорнобиль знаємо неначе багато, але конкретного — мало. Почерпнути інформацію пропонуємо з телеефіру. Найцікавіші про катастрофу та її наслідки, за вибіркою «УМ», такі проекти.

Всебічний погляд на українську катастрофу та її наслідки представить глядачам канал Discovery Channel 26 квітня о 20.05 у документальному фільмі «Битва за Чорнобиль». Режиссер Томас Джонсон у 94 хвилини вмістив всеохопну інформацію: про експеримент учених на атомній станції, що працювала у штатному режимі, раптовий збій, героїчну ліквідацію наслідків аврії на АЕС і процеси, які відбувалися в УРСР, Радянському Союзі й за його кордонами . У фільмі використані кадри радянських новиннєвих програм , архівні матеріали київських студії «Телекон» та «Чорнобильінформу», московського «Курчатовського інституту», фрагменти документальних фільмів Бориса Волчакова «Гарантія 30 років» та Ролана Сергієнка «Дзвін Чорнобиля» . Про те, що відбувалося у Кремлі після повідомлення про нештатну ситуацію, розповість особисто Михайло Горбачов. Про катастрофу говоритимуть ліквідатори та мешканці Чорнобиля і Прип’яті, лікарі, генетики, енергетики, чиновники, а також учасники міжнародної конференції у Відні, на якій радянське керівництво змушене було розповісти левову частку правди про аварію, від якої міжнародна спільнота вжахнулася. У цьому документальному фільмі йдеться і про матеріалізовані висновки, які зробили після Чорнобильської катастрофи політики, очільники держав і громадянське суспільство: скорочення атомних боєголовок у Росії та США і гальмування гонки озброєнь, перегляд ставлення до мирного атома.

Свій погляд на трагедію 25–річної давнини сьогодні у прайм–тайм, о 22.00, у документальному фільмі «Чорнобиль. Втрачений світ» покаже канал «1+1» . «Катастрофу називають «ядерним інцидентом», — каже автор картини Євген Васильченко. — Таке визначення дали спеціалісти Наукового комітету ООН у своєму дослідженні дев’ять років тому. Це дослідження сьогодні — трохи не Біблія для прибічників ідеї заселення Зони. Якщо вірити висновкам ООНівських наукових працівників — аварія не мала суттєвих наслідків для населення України. А зона — чиста і вільна від радіації. Ці висновки, м’яко кажучи, дивують медиків і обурюють ліквідаторів. Наша справа — дотримуватися фактів. І знаходити відповіді на незручні запитання. Звичайно, з допомогою безпосередніх учасників тих трагічних подій. Героїв і жертв Зони. Ці люди заслужили право бути почутими». Один iз персонажів фільму — старший науковий співробітник Інституту ядерної фізики російського наукового центру «Курчатовський інститут» Констянтин Чечеров — людина, що була всередині аварійного блоку ЧАЕС 1200 разів і кілька разів піднімалася безпосередньо у зруйнований вибухом реактор.

Телеканал «Культура» у день трагедії транслюватиме документальну стрічку «Чорнобильський час» режисера Леоніда Мажука, який у 1986 році очолював «Укртелефільм». У цій роботі — і раніше заборонені для загалу зйомки, які хотіли навіть знищити, і сучасні. «Вперше я поїхав у Чорнобиль 3 травня 1986 року, а потім ми трохи не кожний рік їздили у Чорнобиль, — розповідає режисер. — Це фільм про ліквідаторів, працівників станції, самоселів, є відео з Ліною Костенко, з якою ми їздили в експедицію у Зону».

У циклі «Люди і долі» в ефірі Київської державної телерадіокомпанії (КРТРК) 23 квітня (21.00) журналіст Галина Устенко–Гайдай розповість про ліквідаторів–вертолітників. «Це той випадок, коли не треба слів, треба лише сидіти і слухати цих людей, — упевнена пані Галина. — Усього з дня трагедії по 1988 рік у Чорнобилі працювало близько 1,5 тисячi вертолітників із Радянського Союзу, близько 300 — з України. Моя програма базується на долях п’яти».

«Інтер» 26—27 квітня обговорюватиме теми «Чорнобиль. Чверть століття потому» та «Чорнобиль. Загадки зони» у випусках ток–шоу «Всі свої» (18.10). Гостями студії будуть, зокрема, син колишнього директора ЧАЕС Віктора Брюханова — Олег, гендиректор станції у 1987—1992 Михайло Уманець, голова Держагентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша і навіть розробник комп’ютерної гри «Сталкер» Сергій Григорович.

Ігрове українсько–російсько–німецьке кіно про 26 квітня 25–річної давнини у Прип’яті «У суботу» в рамках проекту «Закритий показ» нинішнього 26 квітня (23.40) матимуть змогу подивитися телеглядачі російського Першого каналу, який доступний багатьом в Україні. Телепрем’єра фільму на українських телеканалах можлива тільки після завершення кінопрокату, який розпочнеться 5 травня. До речі, кінопрем’єра в нас відбудеться 28 квітня у столичному кінотеатрі «Київ» за участі режисера фільму Олександра Міндадзе, акторів Антона Шагіна і В’ячеслава Петкуна, продюсера Олександра Роднянського.