НОВИНИ ПЛЮС

22.04.2011

Влада хоче заборонити фінансувати демократію

У Партії регіонів приступили до розробки законопроекту, спрямованого на контролювання фінансів громадських організацій в Україні. «Регіонали» хочуть передбачити норму про те, що такі організації не можуть існувати за рахунок іноземного капіталу — лише на кошти українських громадян. «Ми повинні чітко знати, на які цілі витрачаються гроші іноземних держав на території нашої країни», — заявив газеті «Коммєрсант — Україна» народний депутат Вадим Колесніченко. Коментуючи цю ідею, виконавчий директор міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький заявив, що обмеження у фінансуванні організацій перешкоджатиме вступу в Євросоюз. «Якщо в Україні буде ухвалений закон, який, як у Білорусі чи Росії, поставить перешкоду на шляху незалежних дій громадських організацій, це перекреслить вступ України в Євросоюз», — заявив Бистрицький.

Янукович і Церква

Напередодні Великодня Президент України зустрівся із керівниками українських церков. Віктор Янукович відзначив високий рівень співпраці між різними релігійними організаціями, передусім це стосується діяльності Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій. Янукович запевнив духовенство, що «держава не втручається у справи релігійних громад, ставиться до них всіх iз повагою, а свої стосунки з ними будує на чинній правовій базі». Він додав, що політика держави спрямована «на створення сприятливих умов для діяльності релігійних організацій, забезпечення рівних прав і можливостей, утвердження терпимості та поваги між віруючими».

Водночас глава Української православної церкви (КП) Філарет передав Президентові листа, в якому навів приклади кількох конфліктів, «у яких представники місцевої влади явно чи приховано стають на підтримку позицій Московського патріархату». При цьому Філарет висловився за продовження процесу об’єднання Православної церкви. Він наголосив, що деякі сили доклали чимало зусиль, щоб заблокувати цей процес. Філарет погодився, що влада не може втручатися у справи церкви, але «показати йому (процесу об’єднання) свою підтримку — держава не тільки може, але й зобов’язана».