Голодна Паска

22.04.2011

Апеляційний суд Києва вчора ухвалив рішення продовжити термін утримання екс–міністра Юрiя Луценка під арештом ще на місяць — загалом до п’яти місяців. Тож сподівання Юрія Віталійовича зустріти Великдень у колі родини не справдилися. Відсьогодні він розпочинає голодування у СІЗО, про що попередив присутніх на судовому процесі ще до того, як судді пішли до нарадчої кімнати.

Напередодні нардеп вiд «Народної самооборони» Юрій Гримчак передав до Генпрокуратури підписи більш ніж 60 депутатів iз вимогою звільнення Луценка. Мовляв, усі томи справи він уже прочитав, і жодних підстав утримувати його під вартою немає. Зустрітися з Генпрокурором Віктором Пшонкою та переконати його не наполягати на утриманні екс–глави МВС під вартою ще протягом місяця Гримчаковi не вдалося: у приймальні сказали, що того немає на робочому місці.

Від самого початку вчорашнього засiдання Феміда відмовила стороні Луценка в бажанні викликати до суду як свідка народного депутата Геннадія Москаля. Прокуратура вважає, що в разi виходу з–за ґрат Луценко нібито може втекти за кордон, адже саме Москаль казав пресі, що така можливість у екс–глави МВС була. При цьому сторона обвинувачення забуває, що «самбіст» Москаль казав, що всі пропозиції щодо втечі Луценко відкидав.

Не як свідок, а як «група підтримки» прибула на процес до Луценка лідерка БЮТ Юлія Тимошенко. Вона не вірила, що Феміда винесе справедливе рішення, без вказівки згори. Натомість дружина арештанта Ірина Луценко висловила підозри, що Юрій захворів у СІЗО на ревматоїдний артрит. Натомiсть слідчий не вірить у хвороби Луценка, бо аналізи робили у приватній клініці.