Згода руйнує, незгода — проектує

22.04.2011
Згода руйнує, незгода — проектує

Володимир Огризко та Андрій Парубій презентують свій проект. (Фото прес–служби «Нашої України».)

Противники влади розробили два проекти постанови про денонсацію газово–флотських угод, які були підписані 21 квітня минулого року, а ратифіковані Верховною Радою — 27–го. Автором одного документа виступив опозиційний уряд, іншого — партія «Наша Україна».

Презентуючи з нагоди «роковин» один із проектів, народний депутат від «Нашої України» Андрій Парубій наголосив, що «харківські угоди» становлять загрозу для національної та економічної безпеки України. Окрім того, «нашоукраїнець» нагадав, що угода суперечить Конституції, бо приймалася з грубим порушенням закону про Регламент. Парубій обурився, що Україна пішла на принизливі поступки, проте так і не отримала анонсованих знижок. Окрім того, перебування ЧФ у Криму завдає економічних збитків Україні. «Дотепер не укладено жодного договору оренди на об’єкти, які використовує російський флот», — зазначив Парубій.

Натомість опозиційний уряд ініціює звернення до Конституційного Суду щодо відповідності ратифікованого документа Основному закону. Відповідний пункт передбачено у постанові щодо денонсації «харківських угод», ухваленій на вчорашньому засіданні уряду. За словами голови Народного руху Бориса Тарасюка, підписуючи документи, Віктор Янукович «завдав непоправної шкоди Україні», зокрема щодо часткової втрати суверенітету та територіальної цілісності.

Колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко заявив, що міжнародне право створює належні підстави для денонсації угоди. За словами «нашоукраїнця», є багато випадків, коли країни скасовували документи, які переставали бути для них вигідними. Огризко нагадав, що у 2009 році Росія вийшла з договору про участь у роботі радіолокаційних станцій у Мукачеві та Севастополі. «Чинна влада лукавить, коли говорить, що цей договір не може бути денонсований без згоди іншої сторони. На це потрібна політична воля. Коли вона буде, тоді можна буде шукати міжнародно–правові механізми, щоб угода була розірвана», — заявив Огризко.

За словами екс–міністра, Віденська конвенція передбачає, що певні договори можна визнати не чинними, зокрема тоді, коли договір укладено під впливом обманних дій іншої держави або примусу представника однієї з держав.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Андрій Парубій чекає від Генеральної прокуратури подання щодо зняття депутатської недоторканності. Про це він заявив, коментуючи хід кримінальної справи, порушеної минулої весни після бійки та запалювання димових шашок. «Фактично слідчий вважає, що моя провина доведена. І слідство сьогодні зупиняє лише один момент, що немає дозволу ВР на висунення мені звинувачень», — зазначив Парубій.