«Хвилю» тримай!

22.04.2011
«Хвилю» тримай!

Андрій Міхнов закидає першу шайбу у ворота Рафала Радзішевського. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

«Гра починається з нічийного рахунку, а швидкі шайби можуть знітити будь–якого суперника», — так позавчора відповів наставник польської збірної Віктор Пиш на питання журналістів, чи зможе його команда дати бій Казахстану та Великій Британії. Схожий розвиток подій у середу ввечері призвів до відчутної поразки «Кадри» збірній України. «Червоно–білі», які є звичними спаринг–партнерами для нас, у київському Палаці спорту цього разу зовсім не виглядали тим непоступливим суперником, чия гра в останні роки відчутно прогресує. 4:1 — переконлива перемога господарів, яку привітали понад шість із половиною тисяч уболівальників на трибунах.

Усього два кидки завдали поляки по воротах Костянтина Симчука в першому періоді, і це стало розплатою за грубість на старті. Підопічні Пиша заробили вісім штрафних хвилин у цій частині гри, тож наші мали чимало нагод для відкриття рахунку. Однак спершу не щастило, і навіть «три в п’ять» поляки відстояли. Але спроби практично завести шайбу у ворота Рафала Радзішевського закінчилися успіхом Андрія Міхнова на «п’ятачку».

У другому періоді «червоно–білі» вже виглядали цікавіше, і навіть змогли пробити Симчука, граючи в меншості. Але рахунок на той момент був 3:0 на користь господарів. «Єще єден», — одразу зарядили зо два десятки уболівальників Польщі за воротами Симчука. І таки побачили ще одну шайбу. Щоправда, пропустили саме їхні співвітчизники. Олег Шафаренко відзначився вдруге в поєдинку і втретє — на турнірі. Позавчора форвард мінської «Юності» отримав приз як найкращий гравець матчу, адже набрав аж три очки (ще в його активі є результативна передача). Цікаво, що саме в другому періоді по трибунах Палацу спорту котилася невпинна «хвиля» піднятих рук, яка стала акомпанементом «голепаду».

Четверта пропущена шайба викликала чимало нарікань у Пиша: Шафаренко кидком влучив польському воротареві в маску, і вона злетіла з голови.

«Якщо суперники думали, що можуть перемогти сьогодні, то сильно помилялися», — заявив Шафаренко. «Мабуть, це була найкраща гра збірної під моїм керівництвом», — це вже тренер Дейв Льюїс характеризує дії українців. Вони перевершили поляків за кидками (33:25) і менше, ніж зазвичай, фолили (10 хвилин штрафів).

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Дивізіон ІВ (Україна). Вечірні матчі 3–го туру. Естонія — В. Британія — 0:7, Україна — Польща — 4:1 (1:0, 3:1, 0:0; Міхнов, 14 (більш.); Шафаренко, 23, 39 (більш.); Тимченко, 34 — Пасют, 39 (менш.), 22).

4–й тур. В. Британія — Литва — 5:2.

Турнірна таблиця:

І В ВО ПО П Ш О

1. Казахстан 3 3 0 0 0 14–2 9

2. В. Британія 4 3 0 0 1 18–7 9

3. Польща 3 2 0 0 1 14–8 6

4. Україна 3 2 0 0 1 12–7 6

5. Литва 4 0 0 0 4 4–22 0

6. Естонія 3 0 0 0 3 4–20 0

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. Чвертьфінали конференцій. «Баффало» — «Філадельфія» — 1:0 (серія до 4 перемог — 2:2), «Тампа–Бей» — «Піттсбург» — 2:3 ОТ (1:3), «Рейнджерз» — «Вашингтон» — 3:4 ОТ (1:3; Федотенко «Р» — 26.52, 0+2, 2 кидки), «Нешвілл» — «Анахайм» — 3:6 (2:2), «Фінікс» — «Детройт» — 3:6 (0:4).

 

КОМУ ВГОРУ?

Перед заключними турами можна спробувати спрогнозувати можливе розташування команд на фініші турніру. Цілком імовірно, що одразу три лідируючі збірні наберуть рівну кількість очок (по 12) — Україна, Казахстан та Велика Британія. Це станеться лише за умови, коли наша команда після вчорашніх вечірніх естонців обіграє в суботу в основний час Казахстан, а британці того ж дня візьмуть три бали у грі з Польщею. Відтак переможець визначатиметься за результатами очних зустрічей між цими трьома учасниками. Тут в України поки негативна різниця закинутих–пропущених шайб (–1), тоді як у Казахстану і Британії — по +1. Тому задля підвищення в класі нашим потрібно обіграти казахстанців із розривом принаймні в три шайби.

Існує ще варіант, коли поляки відберуть очки в азіатів та британців. За таких умов Україна стане першою навіть після мінімальної перемоги в суботу.