Не вигнали димом — виженуть судом?

20.04.2011

Учора в парламенті було оголошено про ініціативу створити тимчасову слідчу комісію для розслідування факту підписання угод, які пролонгували перебування Чорноморського флоту Росії у Криму до 2042 року в обмін на нібито дешевший газ для України, а також «силового методу їх ратифікації». Відповідну ініціативу від імені опозиції оголосив БЮТівець Роман Забзалюк.

Він заявив: якщо комісія встановить «грубі порушення» у процедурі ратифікації угод, БЮТ наполягатиме на скасуванні угод у судовому порядку.

Як писала «УМ», Президент України вважає неможливим скасування угод через суд. Ту саму думку висловив і «Газпром». За словами голови правління компанії Олексія Міллера, скасування пакту в судовому порядку є «абсолютно неконструктивною і безперспективною затією». «Дії з виконання контракту не можуть бути поставлені під сумнів», — цитує Міллера «Інтерфакс».

Тим часом українська опозиція готується висловити протест минулорічним домовленостям іще й у вуличний спосіб. Велелюдну акцію анонсовано на 27 квітня: о 17:00 опозиція збереться під пам’ятником Шевченку в Києві. Що важливо, це буде перша акція, де противники Януковича постануть в одному строю, без «гетьманського» позерства. Так, до складу оргкомітету ввійшли (за алфавітом): «Батьківщина», «Громадянська позиція», Європейська партія, «За Україну!», Народний рух, «Наша Україна», Партія захисників Вітчизни, ПРП, «Свобода», УНП, «Собор» і «Фронт змін».

А «Наша Україна» 27 квітня проведе під стінами парламенту ще й свою акцію. Власне, це буде не лише протест, а й... з’їзд партії. «Для прийняття політичних рішень можна збиратися хоч під стінами парламенту, хоч біля адміністрації Президента, — зазначив у коментарі «УМ» «нашоукраїнець» Володимир В’язівський. — Ми плануємо ухвалити на з’їзді кілька заяв. Ці документи не будуть подаватися до Міністерства юстиції. Вони стосуватимуться політичної сфери, а не якихось статутних норм». За словами В’язівського, на з’їзд приїде понад тисячу осіб із мандатом делегатів, але, крім того, будуть учасники протестів. «Можна ухвалювати рішення в кабінетах, а можна й на вулиці», — резюмував нардеп.