Під скрегіт «шарманки»

20.04.2011
Під скрегіт «шарманки»

Гострий момент біля воріт литовця Мантіса Армаліса: атакує форвард першої п’ятірки Олександр Матерухін (№17, на передньому плані). (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Перед матчем із литовцями у понеділок увечері кілька вболівальників збірної України у київському Палаці спорту жартома обговорювали шанси своєї команди на... пониження у класі. Жарти жартами, але після невдачі в зустрічі з британцями багато хто переглянув своє ставлення до рівня збірної. Підкинув хмизу в багаття на післяматчевій прес–конференції тренер литовців Сергій Борисов: «Зараз ви використовуєте ті ресурси, що залишилися від СРСР, та коли вони вичерпаються, тоді вам узагалі буде важко». Щоправда, його команда програла господарям 1:5.

Після розгрому від України наставник прибалтів, котрий свого часу виступав у складі київського «Сокола», не виглядав надто засмученим. Основним поєдинком для команди Борисова буде зустріч із сусідами–естонцями: саме ці збірні визначать єдиного зайвого, хто вилетить у дивізіон ІІ.

Звичайно, в успіху «синьо–жовтих» у вівторковому поєдинку ніхто не сумнівався, адже, зі слів Сергія Борисова, його підопічні тренуються лише двічі–тричі на тиждень, а дехто ще й має цивільні професії. Минулого року в голландському Тілбурзі наші «винесли» литовців із рахунком 12:5. Позавчорашня ж перемога вийшла не такою легкою. І недарма найкращим гравцем матчу у складі господарів визнали воротаря Олександра Федорова, який на цей тур замінив у «рамці» Костянтина Симчука. Загалом 24 рази кидали прибалти по його воротах, і в них було достатньо нагод, аби змінити свою одиницю на табло. А наші хоч і завдали на десять кидків більше, напівпорожній Палац спорту не вразили. Як і в стартовому поєдинку, найприємніше враження залишили гравці першої п’ятірки — легіонери з білоруського чемпіонату знову і закидали, і роздавали результативні передачі. А ось представник КХЛ Костянтин Касянчук на льоду не з’явився: зі слів тренера Дейва Льюїса, нападник челябінського «Трактора» захворів на гайморит.

Найбільше на цьому тлі тривожить давня хвороба нашої збірної — даремні вилучення. Як і в матчі з Британією, у грі проти Литви українці вибороли негативну першість за набраними штрафними хвилинами. Такі вилучення на рівному місці, як у третьому періоді — Вадима Шахрайчука за атаку гравця, що не володів шайбою, — у зустрічах із серйознішими суперниками можуть мати плачевні наслідки. Нагадаємо, в зимовому матчі «Єврочелленджу» із Казахстаном ми пропустили сім шайб саме через надмірні грубощі і чисельні штрафи.

Казахстанці й поляки після двох турів ідуть без поразок. Але натужна перемога майстровитих азіатів над Британією (2:1, і переможний гол — лише за п’ять хвилин до сирени) засвідчила: команда з Туманного Альбіону, обігравши Україну, цілком спроможна розправитися і з поляками.

Учора на турнірі був плановий день відпочинку.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Дивізіон ІВ (Київ). 2–й тур (вечірні матчі). Україна — Литва — 5:1 (2:0, 1:1, 2:0; Німенко, 2; Побєдоносцев, 14 (більш.); Матерухін, 37; Черненко, 44; Шафаренко, 46 — Кієрас, 22; 3 675 глядачів), Казахстан — В. Британія — 2:1 (0:1, 1:0, 1:0).

Турнірна таблиця:

І В ВО ПО П Ш О

1. Польща 2 2 0 0 0 13–4 6

2. Казахстан 2 2 0 0 0 7–2 6

3. В. Британія 2 1 0 0 1 6–5 3

4. Україна 2 1 0 0 1 8–6 3

5. Литва 2 0 0 0 2 2–10 0

6. Естонія 2 0 0 0 2 4–13 0

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. Чвертьфінали конференцій. «Баффало» — «Філадельфія» — 2:4 (серія до чотирьох перемог — 1:2), «Монреаль» — «Бостон» — 2:4 (2:1), «Тампа–Бей» — «Піттсбург» — 2:3 (1:2), «Фінікс» — «Детройт» — 2:4 (0:3), «Рейнджерз» — «Вашингтон» — 3:2 (Федотенко «Р» — 22.36, «+1», 3 кидки; серія — 1:2).

 

АНТУРАЖ

Пива, їжі, шансону й телевидовищ!

Диктор у перервах між періодами закликає глядачів на трибунах не залишати Палац спорту. Квитки дійсні лише на один прохід, а все необхідне можна знайти і в середині споруди. Мабуть, іншої думки був уболівальник із Казахстану, коли в неділю марно намагався придбати пиво у фойє. Виявилося, що весь запас хмільного напою розкупили ще до початку третього матчу. Організатори врахували це питання, і наступного дня обійшлося без непорозумінь: проблем із виробництвом пива в Україні немає, не те що з розвитком хокею.

Зате є проблеми... з їжею. Принаймні наставник литовців Борисов позавчора скаржився, що його підопічні нормально не наїдаються тим набором страв, які пропонують українські організатори.

А ще «потішив» музичний супровід між періодами. Якийсь розумник вирішив, що вболівальникам, особливо дітям, яких чимало приходить на ігри збірної, приємно слухати «попсу» з рекламою радіо «Шарманка» та текстами на зразок «лишь бы ты ходила голая рядом». Можна поностальгувати за броварським «Терміналом», де матчі «Сокола» розбавляють старим добрим хард–роком від «Лед зеппелін» чи «Діп пьорпл». На колір і смак, як–то кажуть...

І як обійти увагою питання телетрансляцій. Перший національний канал, який володіє правами на показ матчів київського турніру, бадьоро відзвітував: загальна частка глядацької аудиторії прямої трансляції матчу Україна — Британія склала доволі високі 2,5 відсотка. Однак уже зустріч із литовцями «перша кнопка» транслювала в запису, і така ж доля чекає на матчі України проти естонців і поляків. Лише суботнє побачення з Казахстаном знову на екранах у режимі «онлайн».