«Викинуті всі тузи

15.04.2011
«Викинуті всі тузи

Віктор Ющенко учора зустрівся із журналістами, аби висловити ставлення до останніх політичних подій у країні. Найперше Президент 2005—2010 років наголосив, що критично оцінює ймовірність вступу нашої держави до Митного союзу. І вмовляння російської влади називає «планом Росії для ліквідації української незалежності». Причому не тільки економічної, а й політичної.

 

«Питання номер один, допоки існуватиме Російська імперія»

«Українське питання є найбільш проблемним для політики Росії. Це питання номер один, допоки існуватиме Російська імперія», — каже Віктор Ющенко. Але тема вступу до Митного союзу великої дискусії не потребує, переконує лідер партії «Наша Україна»: «Європейський Союз як економічна категорія має обсяг економічного ринку вдесятеро більший, ніж Росія. Я не знаю прикладів державної політики економічної інтеграції до меншого інтересу. Ми говоримо про Митний союз, до якого треба прийти через вихід із СОТ. Скажіть, як ми пояснимо це 153 державам–членам? Як ми пояснимо суспільству, що вся «каса» Митного союзу на 90% одразу відходить Росії? І які удари потрібно прийняти на внутрішньому ринку?! Адже 92% простору Митного союзу базується на митному законодавстві Росії. Запитайте в Казахстані, що в них робиться із цінами по 5 тисячах товарних позицій!.. Очевидно, йдеться про план, за яким стоїть втрата національної незалежності».

Ющенко нагадав, що євро­інтеграція, на якій наголошує і нинішня влада, не можлива без зони вільної торгівлі, а та, у свою чергу, нереальна в «комплекті» з Митним союзом. Вступ до Митного союзу посилатиме «нездорові» сигнали з України для світової спільноти.

Загалом же Віктор Андрійович оцінює політику свого наступника як недалекоглядну: «Викинуті всі тузи з української колоди. І ми тепер виглядаємо менш цікавими, ніж рік тому. Ще й якщо дозволимо на нашому шельфі видобуток нафти та газу російській стороні — це буде повне свідчення антиукраїнської політики».

Чи можлива третя експертиза

Чи не найбільше журналістів цікавили питання у справі щодо отруєння Ющенка у 2004 році і заяв Рената Кузьміна, буцімто факт отруєння не доведений, а екс–Президент відмовляється здавати кров для нової експертизи. Ющенко пояснив: логіка, з якою діє ГПУ, його не влаштовує.

Віктор Андрійович нагадав, що у слідстві вже фігурують дві експертизи. Одна з них свідчить, що Ющенко не був отруєний (хоча в ній жодного аналізу крові чи обстеження тоді не було). Друга, міжнародна, експертиза, яка спирається на результати, проведені у трьох європейських клініках, свідчить, що Ющенка таки отруїли.

Як відомо, у 2008 році Генпрокуратура вперше заявила, що факт отруєння Ющенка доведений, і очільник ГПУ Олександр Медведько неодноразово стверджував цей факт як неспростовний. Але з приходом нової владної команди прокуратура зажадала третьої експертизи. «Я би погодився на неї, — каже Віктор Андрійович, — але прокуратура повинна надати факти, на підставі яких піддаються сумніву висновки сертифікованих міжнародних лабораторій. Повинна бути аргументація: чому не приймається той звіт? Я не заперечую і буду великим прихильником третьої експертизи, але за умови, що ми офіційно засвідчимо правові проблеми, які виникли по другій експертизі».

Лідер «Нашої України» нагадав: у рамках попередньої міжнародної експертизи (процедуру якої контролювала ГПУ) у Ющенка у 2004 році за присутності численної комісії взяли 40 пробірок крові. Одну з них В. Ю. попросив залишити для себе. Вона, опломбована, з усіма підписами, зберігається і досі. «Я готовий надати цю кров для міжнародних лабораторій, — каже Ющенко, — але в розпорядження слідства не дам».

На думку Ющенка, йдеться про «слабеньку ревізію з великим політичним компонентом». Тим більше, що Генпрокуратура наполягає на повторному аналізі на базі національної лабораторії. Ющенко ж має сумнів щодо майбутніх результатів через можливий тиск на лікарів. І зауважує: «Я готовий передати свою кров на чергове міжнародне дослідження. Більше того, самостійно звернуся до міжнародної організації по захисту прав мене як потерпілого зі здачею крові для аналізу — публічно. Для того, щоб доказати: сьогодні нема проблеми факту мого отруєння, проблема в іншому — у дефіциті політичної волі вести цю справу».

 

ОЦІНКА

Віктор Ющенко вважає: українців спеціально «загодовують» розважальними шоу, як це робиться для відволікання народу від політичних проблем у Росії: «Народу влаштовують шоу не тільки кожної п’ятниці — щодня. Танці на льоду, танці на асфальті. Що завгодно. Це той шлях, який уже проходила Росія. У вас знищують розум та бажання до конструктиву. І це не питання до журналістів, це питання до влади».

Ющенко згадав ефір «Великої політики» з Євгенієм Кисельовим, куди його запросили на обговорення Голодомору, але жодного питання з цього приводу не поставили. «Це тому, очевидно, що є позиція влади, що українство та демократія не затребувані країною», — заявив він.