НОВИНИ ПЛЮС

14.04.2011

Арешт екс–президента Єгипту

Нинішня влада Єгипту заарештувала колишнього президента Хосні Мубарака та двох його синів за звинуваченням у корупції (а Мубараку–старшому закидають іще й наказ стріляти в людей під час акцій опозиції). Як повідомив речник поліції, вони залишатимуться під вартою щонайменше 15 діб. Єгипетська влада наклала арешт на банківські рахунки Мубарака та його найближчих родичів, заморожено і їхні рахунки за кордоном.

Напередодні арешту у 82–річного екс–глави держави під час допиту стався серцевий напад. Мубарака відвезли до шпиталю «Ас–Салям» у Шарм–ель–Шейху й помістили в реанімаційне відділення. Проте вчора головний лікар Мухаммед Фатхулла повідомив, що стан здоров’я колишнього президента дозволяє провадити щодо нього слідчі дії.

Фукусіма — таки не Чорнобиль!

Представник Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Деніс Флорі заявив, що порівнювати аварії на японській АЕС «Фукусіма–1» та АЕС у Чорнобилі вкрай недоречно, оскільки вони є «абсолютно різними». Нагадаємо, позавчора японська влада вирішила підвищити рівень небезпеки на «Фукусімі–1» до найвищого, сьомого, який раніше присвоювали тільки аварії на ЧАЕС. Представник МАГАТЕ наголосив, що аварія на ЧАЕС сталася, коли реактор працював, при цьому було пошкоджено його зовнішню захисну оболонку. На «Фукусімі–1» реактор було зупинено, оболонка залишилася цілою, а витік радіації є значно меншим, ніж 1986 року в Чорнобилі.

Мільйон мільйонерів у комуністичному Китаї

Кількість китайців, чиї особисті статки перевищують 10 млн. юанів (1,5 млн. доларів), перевищила 960 тисяч і наближається до одного мільйона. Такими є дані організації Hurun Research Institute, яка укладає такий рейтинг третій рік поспіль. За останній рік кількість офіційних мільйонерів у КНР зросла на 9,7 відсотка. Тепер на 1400 китайців припадає один доларовий мільйонер (це без урахування тих багатіїв, які не афішують свої статки). Середній вік китайського мільйонера становить 39 років, 30 відсотків серед них — жінки. 20 відсотків заробили свої мільйони на спекуляціях із нерухомістю, 55 відсотків мають власний бізнес, а 15 і 10 відсотків найбагатших китайців відповідно працюють в інвестиційній та фінансовій галузях. Найбільше мільйонерів мешкає в Пекіні — 170 тисяч, а також у Гуанчжоу і Шанхаї. За даними Hurun Research Institute, у Китаї також налічується від 400 до 500 доларових мільярдерів — більше, ніж у будь–якій іншій країні світу.

Співробітників гуманітарних місій убивають дедалі частіше

Щороку в «гарячих точках» гине понад 100 співробітників гуманітарних місій, причому за останні десять років кількість нападів на них зросла втричі. Згідно з оприлюдненим учора звітом Бюро координації гуманітарної допомоги ООН, найбільше представників доброчинних організацій загинуло в Афганістані, Судані та Сомалі. Директор Бюро у 2003 — 2006 роках Ян Егелунд наголосив, що збільшення кількості нападів на працівників гуманітарних організацій спричинене політизацією таких акцій. Так, причиною найбільшого нещодавнього вбивства семи співробітників ООН у місті Мазарі–Шаріф в Афганістані стало спалення Корану американським пастором.

В океані знайшли фрагменти загиблого два роки тому «Аеробуса»

Рятувальним загонам вдалося знайти на морському дні фрагмент хвостової частини французького літака «Аеробус», який 1 червня 2009 року зазнав катастрофи над Атлантичним океаном. Тоді загинуло 228 людей. Тепер, коли місце падіння лайнера нарешті визначено, з’явилася надія знайти й бортові самописці, завдяки яким можна буде встановити причини катастрофи. На дні океану також знайдено рештки тіл пасажирів фатального рейсу — їх піднімуть на поверхню для можливої ідентифікації та поховання.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>