За токаря й електрика відповість опозиція

14.04.2011
За токаря й електрика відповість опозиція

Олександр Лукашенко під час наради з правоохоронцями. (Фото з сайту daylife.com.)

Співробітники Головного управління з боротьби з організованою злочинністю та корупцією МВС Білорусі затримали підозрюваних у здійсненні позавчорашнього теракту в мінському метро. Хоча для президента Білорусі Олександра Лукашенка вони вже, схоже, й не підозрювані – вчора глава держави заявив, що «злочин розкрито». «Чекістам і міліції знадобилася доба, щоб о дев’ятій годині вечора (того ж дня, коли стався теракт — 11 квітня. — Авт.) провести блискучу операцію і без шуму й тріскоту затримати виконавців теракту. О 5–й ранку вони дали свої свідчення», — заявив Лукашенко на оперативній нараді за підсумками розслідування.

При цьому Лукашенко визнав, що мотиви злочинців залишаються нез’ясованими. Але й це не біда. «Головне — ми знаємо, хто і як це зробив. Поки невідомо, навіщо, але скоро дізнаємося й про це», — переконаний «бацька». За його словами, затримані зізналися в організації ще й інших терактів: «На їхній совісті теракти на День незалежності 3 липня (2008 року) й у Вітебську (2005)... Дивовижно, але факт: усі ці негідники, які скоїли злочини, працювали в конкретних трудових колективах — хто токарем, хто електриком», — обурився президент.

У тому, що про замовників теракту білоруська влада дізнається так само «блискуче й без тріскоту», як про виконавців, сумніватися не випадає. Адже Лукашенко, схоже, вже знає, де їх шукати: «Я доручив розглянути всі заяви політичних діячів. Ми шукаємо співучасників і замовників. Може, ці діячі від так званої «п’ятої колони» розкриють карти і вкажуть, хто замовник». А щоб у «чекістів і міліції» не було сумнівів у тому, яких саме діячів має на увазі президент – опозиційних, — «бацька» уточнив: «Усіх притягти і допитати, незважаючи ні на яку демократію, стогін і виття зарубіжних страждальців». Зрозуміло, що на захист провладних політиків «стогін і виття» з–за кордону не лунає.

Раніше заступник генпрокурора Білорусі, керівник спеціальної слідчої групи Андрій Швед повідомив журналістам, що затриманих за підозрою в причетності до вибуху двоє, і безпосереднім виконавцем злочину, швидше за все, є громадянин Білорусі 1986 року народження, який мешкає в одному з обласних центрів республіки. Обоє заарештованих раніше судимими не були.

Нагадаємо, через кілька годин після вибуху на станції мінського метро «Кастричніцкая» Швед заявляв, що у його здійсненні підозрюють чоловіка «неслов’янської зовнішності». Оскільки орієнтування змінилося, тепер слідчі «відпрацьовують іншу версію теракту», ніж ті три, які позавчора озвучив голова білоруського КДБ Вадим Зайцев («дестабілізація обстановки, помста екстремістських організацій та дії психічно хворої людини»). Білоруському слідству допомагають ізраїльські та російські фахівці.

Учора в Білорусі був офіційний день жалоби за жертвами теракту. Відбулися перші похорони загиблих — ідентифіковано вже всі 12 тіл. Останки трьох громадян Росії, які були серед жертв, перевезуть для поховання на батьківщині. Загалом загинуло п’ятеро жінок і семеро чоловіків віком від 17 до 56 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>