На Банковій — самі прем’єри

14.04.2011

Учора в Україні побував прем’єр–міністр Польщі Дональд Туск. Цікаво, що його приїзд до Києва припав на наступний день після візиту глави російського уряду Володимира Путіна. За деяких обставин ці гостини мали б протилежний зміст у геополітичному плані. Позавчора українська влада домовлялася з Путіним про те, як дружити із Митним союзом, а вчора — намагалася намацати легші шляхи до зони вільної торгівлі з ЄС.

Громадськість не має доступу до столу переговорів, тому наразі можемо потішитися запевненням Віктора Януковича в тому, що він відданий європейському вектору. «Європейська інтеграція залишається незмінним пріоритетом зовніш­ньої політики нашої держави. Безумовно, розраховуємо, що під час головування Польщі у другому півріччі цього року ми шукатимемо спільне рішення, яке стосується інтеграції України до Євросоюзу», — заявив Янукович, зустрічаючись із Туском на Банковій.

Прем’єр Польщі запевнив, що Україна завжди може розраховувати на підтримку західних сусідів. «Переконаний, майбутні роки підтвердять: наш оптимізм і віра українців та поляків у власні сили мають сенс», — цитує Туска прес–служба Президента України.

На інтернет–сторінці польського прем’єра зазначено, що приїзд у Київ — це чергова можливість підтримати європейські прагнення України. «Польща як прикордонна країна ЄС зацікавлена розширенням Союзу на інші країни», — йдеться в анотації до візиту. У цьому сенсі показово, що більш «проросійські» Туск і Янукович по суті продовжують ту ж лінію, що й «антиросійські» Качинський та Ющенко.

Президент України висловив задоволення рівнем економічної та політичної співпраці з Польщею. І те саме Дональд Туск почув на зустрічі з Миколою Азаровим. «Відносини між Україною та Польщею розвиваються дуже добре, і про це свідчать часті візити наших делегацій на найвищому рівні», — заявив Азаров. Відомо, що невдовзі в Україні побуває й президент Польщі Броніслав Коморовський — на конференції з нагоди 25–ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС.

Додамо, що найближчим часом очікується призначення нового, повноцінного посла РП в Україні з числа досвідчених заступників міністра закордонних справ.