Хоч в око стрель...

13.04.2011

Два таких випадки зафіксовано у селах Чутівка й Онишки Оржицького району. Спершу серйозно травмувала праве око дванадцятирічна школярка. За даними обласної міліції, сталося це після потрапляння у «живу мішень» звичайнісінької кулькової ручки, яку під час уроку іноземної мови з близької відстані пожбурила однокласниця згаданої дівчини. Потерпілу доставили в обласну лікарню, де їй уже зробили офтальмологічну операцію. А згодом із проникаючим пораненням лівого ока, що спричинило випадіння його внутрішніх оболонок, у центральну районну лікарню привезли семирічного першокласника. Цього разу так сумно закінчилися «забави» школяриків уже після уроків. Близько 16–ї години третьокласник розбив порожню пляшку об стіну продуктового магазину, — тож скалки, які відлетіли від неї, потрапили молодшому товаришу в око...

Ще більше приголомшив медиків і правоохоронців постріл у власне око практично впритул шістнадцятирічного учня профтехучилища з Полтави. Мешкав він зі своєю бабусею та двоюрідною сестрою, котрі, м’яко кажучи, не схвалювали його наміру придбати «загальнодоступний» пневматичний пістолет. Однак того «Макарова», який стріляє невеличкими металевими кульками діаметром 4,5 міліметра, підліток таки придбав. І, щоб не бачили родичі, поклав у схованку за диваном. Та цікавість, звісно, взяла гору. Тож підліток непомітно для бабусі, котра була вдома, витяг небезпечну «іграшку» зі схованки й зачинився з нею в туалеті. А коли, розглядаючи, «перевіряв» дуло, випадково натиснув на курок... Однак навіть після цього хлопець був упевнений, що його лише обпекло струменем гарячого повітря, оскільки перед оглядом він, мовляв, пістолет розрядив.

Насправді ж при ретельнішому обстеженні медики констатували: око підлітку пробила саме випущена з пістолета кулька, що зупинилася буквально за лічені міліметри від головного мозку. Причому така глибина ураження, за попередніми висновками фахівців обласної лікарні, фактично унеможливлює видалення цього «інородного» тіла без серйозних ускладнень. Тож для поглибленого обстеження та лікування потерпілого направили у спеціалізований науково–дослідний інститут в Одесу. При цьому в більшості подібних випадків медики не дають гарантій повернення зору до попередніх параметрів. Про це, здається, не варто забувати дорослим, насамперед батькам і вихователям потенційних «ворошиловських стрільців», які своїми пустощами та необачністю завдають стільки прикрощів і страждань собі та найріднішим людям.