Мистецтво Боже

13.04.2011
Мистецтво Боже

В обласному центрі почала діяти народна «Школа писанкарства», ініційована тернопільським осередком всеукраїнської молодіжної організації «Молода Просвіта». Як повідомив «УМ» її голова Святослав Абрам’юк , мета дійства — популяризація однієї з найдавніших українських традицій, причому всіх охочих не тільки навчатимуть різним технікам розмальовування великодніх українських писанок, а й знайомитимуть зі значенням відтворюваної символіки та історією писанкарства.

Працюватиме школа упродовж двох тижнів, а її учнем може стати будь–хто, не зважаючи на вік, освіту чи здібності до малювання — варто лише зателефонувати і записатися. До того ж заняття безкоштовні, всіма необхідними матеріалами забезпечують організатори, а учителями стануть місцеві майстри писанкарства та волонтери. Цьогоріч школа діє за підтримки Тернопільської міськради та Управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, і пройти в ній «курс писанкарства», за попередніми даними, збираються близько півтисячі осіб. До речі, це вже третій сезон «Школи», але якщо у два попередніх роки її осередки діяли тільки у Тернополі, то цього разу працюватимуть і в районних центрах.

Днями в обласному центрі стартують ще дві цікаві передвеликодні акції. 8 квітня у виставковому залі Тернопільського обласного краєзнавчого музею відкриється виставка образотворчого та декоративно–прикладного мистецтва в’язнів «Переображення Господньою любов’ю», організована Українською греко–католицькою церквою за сприянням Державної кримінально–виконавчої служби. За повідомленням прес–служби Тернопільсько–Зборівської єпархії УГКЦ, експозиція складатиметься із приблизно сотні творів авторів iз пенітенціарних установ усієї України. А 16–17 квітня у Тернополі вперше відбуватиметься відкритий Європейський фестиваль–конкурс духовної пісні «Я там, де є благословення», оригінальність якого полягатиме в тому, що він проходитиме одночасно на усіх відкритих майданчиках міста, а серед учасників будуть духовні колективи церков усіх конфесій.