НОВИНИ ПЛЮС

13.04.2011

Україна з ЄС знову обговорять спрощення візового режиму

Європейська комісія отримала мандат на початок переговорів із Києвом щодо перегляду угоди про спрощення візового режиму з урахуванням пропозицій України. Відповідне рішення було ухвалено позавчора на засіданні Ради ЄС із питань юстиції та внутрішніх справ у Люксембурзі. Переговори з цього питання почнуться у травні.

Нагадаємо, ще минулого року за результатами імплементації угоди про спрощення візового режиму Київ та Брюссель почали діалог щодо розширення категорій осіб, які потрапляють під дію цього документа. Зокрема, Україна виступила за внесення до переліку «спрощенців» представників громадських, релігійних організацій, перевізників тощо. Пропонується також скоротити список документів, потрібних для оформлення віз журналістам.

«Фукусіма–1» зрівнялася з ЧАЕС

Японська влада вчора підняла рівень небезпеки на аварійній японській АЕС «Фукусіма–1» до найвищого, сьо­мого, рівня за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Досі такий рівень було присвоєно лише раз — катастрофі на Чорнобильській АЕС 1986 року. Ситуація на «Фукусімі–1» залишається непевною, оскільки в регіоні не спадає висока сейсмічна активність. Минулого понеділка на північному сході Японії стався землетрус магнітудою 7,1 бала, а вчора — 6,3 бала. На щастя, ці поштовхи не спричинили чергового погіршення ситуації на аварійній АЕС.

Кінець конфлікту в Кот–д’Івуарі

Французькі сухопутні війська позавчора увійшли до найбільшого міста Кот–д’Івуару Абіджана й заарештували колишнього президента країни Лонана Гбагбо. Це поклало край кривавому політичному конфлікту, який тривав з листопада минулого року, коли Гбагбо, програвши президентські вибори прибічникові ліберальних прозахідних реформ Аласанові Уаттару, відмовився передати йому владу. Вчора Абіджан перебував уже під повним контролем прибічників Уаттари. Французи передали заарештованого Гбагбо в руки нової, визнаної світовим співтовариством, влади.

Лівія: повстанці відхили «мирний» план

Лівійські повстанці відкинули план мирного врегулювання збройного конфлікту, запропонований делегацією Африканського союзу. Минулої неділі з цим планом нібито погодився лідер Лівії Муаммар Каддафі, але вже наступного дня, замість припинити бойові дії, його війська почали масований наступ на контрольовані опозицією міста. Як заявив на прес–конференції в Бенгазі голова Національної лівійської ради Мустафа Абдель Джаліл, повстанці не погодяться піти на перемир’я доти, доки полковник Каддафі не подасть у відставку.

Ємен: президент готовий піти у відставку

Президент Ємену Алі Абдалла Салех погодився залишити свою посаду, не очікуючи чергових виборів 2013 року. Таким чином Салех прийняв пропозицію Ради співробітництва країн Перської затоки з урегулювання ситуації в Ємені. Згідно з розробленим Радою планом, до формування нового перехідного уряду влада перейде до віце–президента, а Салеху та його родині гарантовано недоторканність. Але вчора десятки тисяч маніфестантів знову вийшли на вулиці Сани та інших єменських міст із вимогами віддати Салеха під суд.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>