КДБ підриває Білорусь?

13.04.2011
КДБ підриває Білорусь?

До виходу зі станції метро «Кастричніцкая», де пролунав вибух, люди несуть квіти і свічки.

Білорусь занурилася в жалобу за жертвами вибуху, який пролунав напередодні в столичному метро. Станом на вчора загинуло 12 та постраждало понад 200 осіб, 22 з них перебувають у лікарнях Мінська в тяжкому чи критичному стані.

Вибух, який правоохоронці класифікували як терористичний акт, пролунав у понеділок о 17.56 за місцевим часом на станції «Кастричніцкая» («Жовтнева») — єдиній пересадочній станції, яка з’єднує дві лінії Мінського метро. І обраний час пік, коли в метро було максимально людно, і те, що вибуховий пристрій потужністю, еквівалентною п’яти–семи кілограмам тротилу, було додатково начинено металевими кульками та іншими вражаючими елементами, свідчить: організатори теракту були фахівцями своєї «справи» і прагнули якомога більшої кількості жертв. Вибуховий механізм, розміщений у сумці під сидінням на пероні, спрацював, коли відчинилися двері останнього вагону потяга з боку мікрорайону Уруч’є. На місці вибуху утворилася вирва півтора метра завширшки та метр завглибшки.

 

«Знайдіть, кому заважає наша стабільність — і знайдете тих сучих синів!»

Свідки розповідають, що спершу нічого не зрозуміли, а потім почалося пекло: поранених виносили зі станції без рук і ніг, люди стікали кров’ю, вцілілі намагалися якомога швидше вибратися з метро на вулицю, тому почалася паніка. Міська влада без пояснень перекрила рух на «постраждалій» лінії метро та на проспекті Незалежності над нею — центральній артерії міста. «Я саме їхала в метро, коли раптом оголосили, що зупинки на станції пересадки не буде. Пообурювалася, але вийшла на попередній, — розповідає мешканка Мінська Олена. — Хотіла зателефонувати додому й повідомити, що запізнюся, але не працював мобільний зв’язок. Тільки потім уже всі почали говорити, що стався вибух...»

Влада, не інформуючи ні про що людей, закрила рух на одній лінії метро та по проспекту Незалежності. Державне телебачення повідомило про вибух лише через годину, не називаючи станцію, на якій він стався. Президент Лукашенко відреагував на ситуацію швидко, але відразу надав їй виразного політичного акценту: наголосив, що його країні «кинуто виклик», на який треба дати «адекватну відповідь». «Я попереджав вас, що вони не дадуть нам жити спокійно», — заявив Лукашенко, не пояснивши, кого саме має на увазі. Тільки зауважив: «Знайдіть, кому не подобалися наш спокій і стабільність, і ви знайдете цих сучих синів!».

«Це могла бути провокація. Неповні три роки тому під час святкування Дня незалежності Білорусі також стався вибух і постраждало багато людей. Але й досi ми не знаємо, хто стояв за тими подіями», — нагадав журналіст Олексій Дзікавицький iз незалежного білоруського супутникового телеканалу «Белсат», який веде мовлення на Білорусь iз Польщі. Він вважає, що причиною замаху могли стати погані суспільні настрої, спричинені економічною кризою. «Не применшуючи значення цієї трагедії, такі події можуть відвернути увагу від поточних проблем, з якими змагається Білорусь. Така ситуація, без огляду на те, хто за всім цим стоїть, у певному сенсі вигідна для влади, бо тепер вона може сказати: «Бачили, що було 19 грудня в Мінську, коли штурмували будинок уряду? Ті самі бойовики стоять і за цим вибухом, бо такий уже їхній стиль!» Завжди можна використати такі трагедії для підсилення репресій».

Чи здатна влада вбивати свій народ?

Версій щодо причин теракту в Білорусі висловлюють багато. Більшість політично «підкованих» людей сходяться на тому, що його влаштували білоруські спецслужби. На думку власного кореспондента «УМ» у Мінську Тетяни Снітко, реакція влади свідчить про те, що вона була готова до таких подій. «Знайомі розповідають, що вже приблизно з 16.00 у дворах у районі переходу між станціями «Купалівська» — «Кастричніцкая» було багато міліції й ОМОНу. А лікарям «швидкої допомоги» вже о 17–й годині (тобто ледве не за годину до вибуху) заборонили йти додому з роботи. Офіційні телеканали після двох годин мовчання показали подію дуже відверто — це нетипово для них. Таке враження, що ситуацію зумисне нагнітали...» — каже Тетяна.

Учора зранку, після заяви президента Лукашенка про «тих, кому не подобається стабільність», почали викликати на допити активістів опозиції, особливо анархістів. Як повідомляє наш власкор, відбувся обшук у редакції опозиційного видання «Наша нива», яке одним із перших розмістило на сайті відео з метро після вибуху. Щоправда, після того, як редакція поділилася з кадебістами своїми фото– та відеоматеріалами, ті пішли без жодних «наїздів».

Водночас, за словами Тетяни, не виключено, що справжніх організаторів теракту слід шукати не в Білорусі, адже першими технологію «підриву» й «успішної» з ним боротьби освоїла ФСБ Росії. Є думка, що мінський теракт — справа рук не Лукашенка, а тих, хто хоче його «підсидіти» — з–за меж держави або всередині, але за підтримки Москви. Адже цей вибух підриває репутацію «бацьки» як гаранта стабільності. «Та й не хочеться вірити, що білоруська влада здатна вбивати свій народ. Журналістів, лідерів опозиції — так, але не простих людей у годину пік», — констатує Тетяна Снітко.

* * *

Жити в Мінську, який тільки нещодавно почав трохи приходити до тями після репресій, що тривали з 19 грудня минулого року, стало ще страшніше. Щойно через іскру в моторі загорівся старий автобус на маршруті, який пустили замість зупиненої лінії метро (пасажирів перевозять безкоштовно), як столицею почали ширитися чутки, що стався новий теракт. Білоруська влада пообіцяла переслідувати «сіячів паніки», які їх поширюють, кримінально — і справді, кількох людей затримали.

Учора правоохоронні органи Білорусі повідомили, що камери спостереження зафіксували ймовірного виконавця теракту — це нібито «особа кавказької національності». Складено фотороботи двох підозрюваних, яких тепер розшукують. За наявною у МВС інформацією, вибух здійснив не смертник, оскільки бомба була радіокерованою.

 

ДО РЕЧІ

За інформацією Міністерства внутрішніх справ України, серед постраждалих від вибуху в мінському метро наших співвітчизників нема.

В Україні у зв’язку з білоруським терактом посилено антитерористичні заходи на об’єктах транспорту й у місцях масового скупчення людей, повідомляє прес–центр СБУ.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>