Полігони смерті

07.04.2011

За один тиждень на Волині пролунало два вибухи, внаслідок яких загинуло троє людей. Обидва нещастя трапилися у Ковельському районі. 4 квітня група чоловіків із села Черемошно двома підводами поїхали на авіаційний полігон, щоб накопати трохи осколків бомб і заробити перед Великоднем якусь копійчину на металобрухті. Екіпірувалися відповідно, навіть металошукач із собою прихопили (його один із шукачів спеціально привіз із Москви). Накопали металу кілограмів iз 80, коли на глибині півтора метра натрапили на частину бомби. Між чоловіками виникла суперечка, бо відмовлятися від знахідки захотіли не всі. Двоє старших наказали молодшим відійти на безпечну відстань, а самі почали розбивати бомбу на шматки. Внаслідок вибуху 47–річний і 48–річний чоловіки загинули. Серед тих, хто вцілів, був син одного із загиблих.

А наприкінці березня мешканці села Мощена поїхали по глину в місцевий кар’єр. Копаючи, вони натрапили на вибухівку часів Другої світової війни. Як наслідок — троє людей поранено, а 23–річний хлопець отримав смертельні травми і загинув на місці вибуху. За попередніми даними вибухотехніків, у глині був снаряд. Яким чином він сюди потрапив — невідомо.

Мешканці ковельських сіл, які проживають неподалік військових полігонів, час від часу стають жертвами своєї безпечності й недогляду військовиків, які мали б ретельніше охороняти такі об’єкти. У серпні 2008 року двоє підлітків на Повурському полігоні розібрали бомбу гайковим ключем й наколупали майже 8 кілограмів тротилу! Лише за щасливим збігом обставин бомба не здетонувала. У Повурську розповідали, що був випадок, коли чоловік привіз на пункт прийому металобрухту цілісіньку бомбу. Знають тутешні й про те, що після бомбометань частина бомб не вибухає, бо для навчань військовики використовують боєприпаси ще радянського виробництва. Через те не всі вони вибухають, а залишаються в землі. Щоб їх підірвати після навчань, треба пройти цілу низку формальностей і отримати дозвіл на підрив. А на це витрачається багато часу. Однак і такі знання не зупиняють людей перед необдуманими вчинками, що можуть мати фатальні наслідки. Тож навіть на тих українських полігонах, що вважаються недіючими, час від часу лунають вибухи. В Україні є 34 колишні полігони, територію яких — а це 150 тисяч гектарів — треба очищати від небезпечного заліза.