Борги віддамо... «шмоном»?

07.04.2011

Продаж колишньої «Криворіжсталі» дотепер вважається однією з найуспішніших оборудок у сфері економіки часів незалежної України. І, за великим рахунком, сумніватися в цьому не доводиться. Підприємство успішно долає наслідки світової фінансової кризи, працює ефективно та прибутково, збільшує розміри інвестицій у модернізацію основних виробничих фондів та об’єкти соціальної сфери, не має заборгованості перед бюджетом та з виплати заробітної плати. У ВАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг» (так підприємство називається нині) навіть збудували для своїх працівників чотири будинки на 416 квартир і здійснюють страхові виплати до 30 тисяч гривень на одну людину. Чогось подібного не знайдеш в усій економіці України. А рівень середньомісячної заробітної плати — 3947 гривень у 2010 році — залишається одним із найвищих серед підприємств гірничо–металургійного комплексу.

 

Держава не віддає... півторарічну зарплату

Спеціальна парламентська контрольна комісія з питань приватизації, яка вивчала стан виконання іноземним інвестором «Міттал Стіл Німеччина ГМБХ» умов договору купівлі–продажу пакету акцій ВАТ «Криворіжсталь», у вищезгаданому позитиві пересвідчилася наочно. Але ця втішна картина має й зворотний бік. Як виявили члени комісії, Українська держава в особі нинішньої влади зовсім не відзначається толерантністю у ставленні до підприємства. Так, станом на 31 грудня 2010 року «Міттал Стіл Кривий Ріг» заборговано 3,5 мільярда гривень невідшкодованого ПДВ та переплаченого податку на прибуток. Це рівнозначно розміру фонду оплати всіх працівників підприємства за півтора (!) року і втричі(!) перевищує його прибуток за останній рік. І ця заборгованість чимдалі зростає.

«Накопала» комісія й інші факти. Так, у 2010 році на підприємстві проведено 591 перевірку, що на 40 відсотків більше в порівнянні з попереднім роком. Особливу прискіпливість тут виявила санітарно–епідеміологічна служба. Вона збільшила кількість перевірок аж у 2,5 раза! А 28 березня по гарячих слідах після того, як комісія ВРУ з Кривого Рогу відбула, на підприємство з метою перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства нагрянули 37(!) екологічних інспекторів, тобто 49 відсотків усього центрального апарату Державної екологічної інспекції! Голова комісії, народний депутат від Компартії Євген Мармазов у своєму зверненні до Прем’єр–міністра Миколи Азарова наголошує, що таку кількість перевірок на одному взятому підприємстві сміливо можна вносити до Книги рекордів Гіннесса.

Чи буде гра в одні ворота?

Євген Мармазов вимагає від Миколи Азарова пояснень до 18 квітня нинішнього року. А профспілкові лідери «Арселор Міттал Кривий Ріг» висловлюють невдоволення тим, що члени комісії на чолі з Мармазовим залишили без уваги наведені ними факти. Насамперед, те, що штат підприємства з 2005 року, коли «Криворіжсталь» було продано, скоротився на 22 тисячі (!) осіб. Причому все робиться настільки хитро, що юридично підкопатися не так просто. У штаті числяться ті ж 57 000 людей, що й на час приватизації, адже новий власник зобов’язався кількість працiвникiв не скорочувати. Тому було застосовано цікаву схему — людям, насамперед передпенсійного віку, пропонувалося звільнитися добровільно з досить кругленькою як для деяких сумою вихідної допомоги. І вони постали перед вибором: або тихенько взяти гроші і звільнитися, або полетіти з роботи за статтею через «якісь» порушення. Отож багато хто вирішив долю не випробовувати, усвідомлюючи, що язик iз цього приводу ліпше тримати за зубами. А на 22 тисячі вакантних місць немовби... ніхто не претендує. Унаслідок цього на підприємстві різко зріс травматизм, адже людині, заступаючи на робочу зміну, замість одного крана, як має бути згідно з правилами техніки безпеки, доводиться обслуговувати три. І це лише один приклад. І хоч ці факти Євген Мармазов Миколі Азарову не доводить, владі вочевидь доведеться звернути увагу й на них...