Фатальні залежності

05.04.2011

Віктор Ющенко припускає, що в головному кабінеті Леоніда Кучми могли вестися розмови про те, як провчити журналіста Георгія Гонгадзе. «Я довіряю записам. Те життя, яке я знав, у кабінеті Президента — воно було досить адекватним до того, що є на плівках», — заявив Віктор Ющенко в інтерв’ю телеканалу ТВі.

Водночас Віктор Андрійович сумнівається в тому, що Кучма міг замовити вбивство Гонгадзе. «Чесно кажучи, я не допускаю того, що Кучма як Президент, як людина міг підняти телефон і сказати: «Зарубайте цю людину». По–перше, не було таких мотивів, щоб говорити із журналістом такими методами. Так, ті відносини мали жорстку природу: переслідування, «нарубка», якісь показові побої... Але те, що від першої людини могла вийти думка когось убити, я в це не вірю», — заявив голова «Нашої України».

Віктор Ющенко констатував, що сьогодні слідство опинилося перед найважчим етапом: дати відповідь на запитання, хто стоїть за вбивством. При цьому Віктор Андрійович нагадав, що перші успіхи в розслідуванні «справи Гонгадзе» відбулися в перший рік його президентства. «Якщо ми говоримо про сюжет п’ятирiчної давностi, то до 2005 року ми не мали жодного прогресу ані по тому, хто вбив Гонгадзе, ані по тому, хто замовив убивство. Ми дійшли до суду й передали у суд ту частину справи, яка стосується виконавців», — відзначив Ющенко. Він додав, що якраз за його каденції вдалося піймати Олексія Пукача — ключового фігуранта справи, який невдовзі вивів слідство й на Леоніда Кучму.

Окрім того, Віктор Ющенко сумнівається в тому, що Микола Мельниченко міг самостійно записати розмови у головному кабінеті країни. «Мені здається, що зусиль одного охоронця, звичайно, замало. Без серйозного патронату це не могло відбутися», — заявив Віктор Ющенко, який і сам добре знає систему охорони першої особи.

Віктор Андрійович вважає, що українська влада дала добро на порушення справи щодо Кучми з кількох мотивів, і тут «нема одновекторної мети». «Один із мотивів — влада хоче продемонструвати для Заходу, для суспільства, що вона здатна проводити кримінальні розслідування незалежно від табору», — зауважив Ющенко. На його думку, ця справа також дозволяє піймати на гачок деяких бізнесменів і Голову ВР. «Випливає нова тотальна (чи фатальна) залежність спікера Верховної Ради від тих дій і пасьянсів», — пояснив Ющенко.