Зустрівся Леонід iз Миколою

05.04.2011
Зустрівся Леонід iз Миколою

Кучму змусили зустріти Мельниченка. (Фото Рейтер.)

Учора з п’ятої спроби таки відбулася очна ставка між екс–Президентом Леонідом Кучмою та колишнім майором УДО Миколою Мельниченком. З’явившись на Борисоглібській, Данилович одразу заявив, що «не знає Мельниченка і знати не хотів би» через зраду.

«І хочу підкреслити, що він не був моїм охоронцем. Він був прикомандирований до відділу державної охорони, який займався захистом Президента від прослуховування. Так що робіть висновки, зауважив Кучма й додав, що завданням Мельниченка було разом з іншими зайти до кабінету, або в будь–яке інше приміщення, де мав перебувати Президент, і за допомогою спеціальної апаратури перевірити наявність–відсутність прослуховуючих пристроїв, тобто що «Мельниченка під диваном немає, ось уся його справа».

Сама очна ставка у присутності керівника слідчої групи у розслідуванні справи Гонгадзе Владислава Грищенка тривала близько чотирьох годин. Усе фіксували на відео. Екс–Президент прийшов до слідчих із новим адвокатом: замість відстороненого Генпрокуратурою Ігоря Фоміна слідчий допустив до справи Віктора Петруненка (загалом у Кучми нині два адвокати та кілька консультантів). Зауважимо, що пан Петруненко свого часу захищав екс–заступника глави СБУ Володимира Сацюка, який фігурує у справі щодо отруєння Віктора Ющенка.

Уже після очної ставки Л.Д. сказав журналістам, що вона йому настрою не зіпсувала. До того ж він «ще раз переконався, що правда на його боці». Про що його запитував Мельниченко, екс–Президент не повідомив, посилаючись на норму КПК щодо таємниці слідства. До того ж, читаючи останнім часом пресу, Данилович переконався, що «чим менше говориш — тим краще».

Водночас Микола Мельниченко розповів, що очна ставка відбувалася винятково російською мовою, на чому наполіг сам Кучма. «Під час неї, я думаю, Леонід Кучма дізнався дуже багато нового, в тому числі про своє оточення, хто його накручував у справі Гонагадзе. Я думаю, коли він вийшов iз кабінету, його серце йокнуло, — розповів колишній майор УДО. — Я свої свідчення підтвердив, яким саме чином я створював свої записи, коли це робив і чому. Сказав також, до кого я звертався, щоб вони оприлюднили ці записи. Леонід Данилович усе це почув і на багато відповідей навіть подякував. Було багато інформації, яку він не знав і яку від нього приховувало оточення».

Пан Мельниченко також зауважив, що екс–Президент підготувався до цієї очної ставки, не був емоційним і не ображався.