Довгий стійкий

01.04.2011

Учора голова Київської міськ­держадміністрації Олександр Попов кинув виклик Київській міськ­раді. Партія регіонів укупі з Поповим міцно взяла столичну владу у свої руки, усунула команду Черновецького від ухвалення рішень, а вчора спробувала змінити керівництво в Київраді, сформувавши іще й нову більшість.

У виступі перед депутатським корпусом Попов закликав «об’єднати наші зусилля з метою налагодження ефективної співпраці виконавчої влади і депутатського корпусу». «Переконаний, що вона можлива лише за умови вирішення питання щодо зміни керівництва Київради і формування нової конструктивної більшості. Я вірю, що більшість депутатів усвідомлює необхідність таких кроків і спроможна їх здійснити», — заявив Попов.

Перш ніж висловити свою ідею, голова адміністрації довго перераховував порушення, до яких вдавалася попередня київська влада. Особистий «привіт» Черновецькому — це закид на адресу його зятя В’ячеслава Супруненка. Так, Попов заявив, що найбільшим покупцем комунальних активів за мерства Черновецького була компанія «Новий регіон» — саме її пов’язують із Супруненком, повідомило інтернет–видання «Українська правда. Київ». «Ми змушені в судовому порядку вирішувати питання повернення тих об’єктів, які були вилучені незаконно», — зауважив Попов.

Окрім того, голова адміністрації розповів депутатам про те, що за три роки Київрада безкоштовно передала різним юридичним особам у власність 364 гектари рекреаційних земель у заповіднику «Жуків острів» і 415 гектарів особливо цінних земель на території Національного музею народної архітектури і побуту України «Пирогів» та прилеглих зелених зонах Кончі–Заспи.

Багато депутатів Київради (а більшість із них, нагадаємо, обиралися за списком Блоку Черновецького) обурилися закидами від голови адміністрації. Зокрема, голова фракції БЧ Денис Комарницький заявив про те, що повертати відчужене майно в комунальну власність Києва недоцільно. «Це не зовсім правильна позиція керівництва міста — якщо не буде повернення певних активів, то в Києва немає можливості для інтенсивного розвитку», — заявив депутат. Але Попова це лише роздратувало. «Я вас прошу дуже серйозно подумати над цією темою, прийти і запропонувати варіанти розв’язання цієї проблеми, тому що, звичайно, робота через правоохоронні органи і суди — це дуже копіткий процес. І мені дуже не хотілося б, щоб він затягнувся... Я маю на увазі і тих людей, яких ви представляєте», — цитує Попова агенція УНІАН.

Голова міськадміністрації, пропонуючи відставку Олеся Довгого і Ко, перебільшив свій вплив на Київраду. Адже корпус зберігає лояльність до старої команди. Очевидно, Попов також сподівався на те, що жорстка розмова справить належний ефект на депутатів, бо до цього часу «регіонали» виходили переможцями майже зі всіх столичних сутичок. Але не цього разу; не тоді, коли це зачепило приватні інтереси депутатів.

За відставку Олеся Довгого проголосувало лише 28 осіб (загалом у Київраді 120 депутатів). Але сам конфлікт — симптоматичний.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

— Останнім часом у Києві намітився розкол між міською радою та міською адміністрацією, — заявив у коментарі «УМ» провідний експерт Центру Разумкова Володимир Жмуцький. — Це проявлялося по–різному: кілька разів переносили засідання, міняли порядок денний. Ішлося про те, що представники КМДА нав’язували свій порядок денний, а не те, що хотілося депутатам. Між ними не було порозуміння.

Чому саме Довгий? Він керує Київрадою. Попов на засіданні навів результати перевірок. Виявилося, що в ті роки, коли при владі був Черновецький, за допомогою Київради з власності Києва вивели велетенську кількість земельних ділянок. А хто ставить підписи під документами Київради?

Не виключено, що події в Київраді мають і певний політичний підтекст.