Що робити з колючкою в неприємному місці?

31.03.2011
Що робити з колючкою в неприємному місці?

Лондонська поліція розганяє демонстрантів, які виступали проти військових дій у Лівії. (Фото Рейтер.)

Позавчора в Лондоні відбулася одноденна міжнародна конференція з Лівії за участю глав МЗС 40 країн світу, а також Генсека ООН Пан Кі Муна, генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, глави Африканського Союзу Жана Пінга та делегації Арабської Ліги. Єдино чiткий результат конференції — домовленiсть створити Контактну групу щодо Лівії, до складу якої ввійдуть досвідчені дипломати з різних країн світу. Завданням групи буде координація політичних дій міжнародної спільноти щодо Лівії. Британське МЗС повідомило, що перше засідання групи відбудеться в Катарі, але коли — наразi не вiдомо. Генсек Об’єднаних Нацiй наголосив, що після багатьох років диктатури лівійці потребують «рішучої допомоги в процесі переходу до демократії».

Держсекретар США Хілларі Клінтон заявила, що військова операція проти Лівії триватиме, доки лівійський лідер Муаммар Каддафi не виконає вимог ООН, не припинить насилля проти цивільного населення й не виведе свої війська iз захоплених міст. А прем’єр–міністр Катару шейх Хамад бен Яссім аль–Тані застерiг Каддафi, що він має лише кілька днів, аби вiдмовитися вiд влади i почати переговори з коаліцією.

Конференція у Лондоні ще яскравіше висвітлила розбіжності світових лідерів у поглядах на шляхи вирішення лівійської кризи, зокрема у питаннi озброєння повстанців та можливості надання Каддафi імунітету від переслідування у разі, якщо вiн добровільного зречеться влади.

Саме з огляду на непорівняно гірше озброєння маятник подій у Лівії вчора та позавчора хитнувся в інший бік: опозиція Каддафi, яка, здавалося б, ось–ось розпочне штурм столиці, під натиском озброєних до зубів урядових військ почала здавати одне за одним щойно взяті нею міста. Згоди стосовно поставок зброї повстанцям не існує не те що між окремими країнами, а й усередині провідних країн світу, що проводять військово–повітряну операцію в Лівії. Франція, наприклад, готова обговорювати таку допомогу. Але при цьому глава французького МЗС Ален Жюппе застеріг у Лондоні, що резолюція РБ ООН стосовно Лівії не надає правових підстав для такої допомоги опозиції.

Господар конференції, британський прем’єр Девід Камерон, також опосередковано висловився за надання допомоги повстанцям, нагадавши, що теперішня облога військами Каддафi міста Місрат може обернутися масовими жертвами серед цивільного населення, а резолюція ООН дозволяє зброй­не втручання зовні з метою захисту цивільного населення Лівії. Хоча держсекретар США Хілларі Клінтон відкинула на конференції можливість допомогти лiвiйськiй опозицiї зброєю, але майже одночасно з її заявою у Лондоні президент США Барак Обама заявив у інтерв’ю американському телеканалу Ен–Бі–Сі, що Вашингтон не виключає можливості поставок зброї повстанцям, але наразі продовжує оцінювати ситуацію в Лівії.

Отже, Захiд певен: Каддафi от–от поступиться, зникне з полiтичної карти. Але хто заповнить у такому разi вакуум влади в країнi. На цю тему почали розмiрковувати навiть американськi вiйськовi. Під час слухань у Сенаті США головком Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі адмірал Джеймс Ставрідіс повідомив, що вартість воєнної операції в Лівії на цей час становить «кілька сотень мільйонів доларів». На дуже важливе запитання американських законодавців про те, хто може прийти до влади в Лівії після повалення Каддафi, адмірал відповів, що з даних розвідки американське військове та політичне керівництво все ще не має чіткої картини формування лівійської опозиції. Адмірал лише зазначив, що теперішнє керівництво опозиції «справляє враження групи відповідальних чоловіків і жінок, які борються проти Каддафi».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>