Уряд мільйонерів у країні бідняків

31.03.2011

Більшість міністрів українського уряду — мільйонери, вирахувала дослідницька інституція — Інститут Горшеніна, керівник департаменту якої, Ксенія Василенко, днями виступала з доповіддю у Брюсселі. В Європі це «один у своєму роді уряд, де більшість портфелів мають не професійні політики, а дуже багаті люди, які тримають зараз владу (в країні)», — цитує УНІАН пані Василенко.

Так, із 16 міністрів п’ятеро — Андрій Клюєв, Борис Колесников, Сергій Тігіпко, Юрій Бойко та Микола Присяжнюк — є офіційними мільйонерами. Вони заявили про свої статки у декларації про доходи. Так, статки першого віце–прем’єра Андрія Клюєва лише в 2010 році, тобто після призначення на цю посаду, зросли на понад півмільярда доларів, а віце–прем’єра Сергія Тігіпка — на 223,6 млн. доларів. Крім того, на думку фахівців Інституту Горшеніна, ще двоє високих урядовців — міністр iз надзвичайних ситуацій Віктор Балога та міністр довкілля Микола Злочевський — не афішують свої мільйони, проте насправді є мільйонерами. А низка членів уряду, аби «не заплямувати» декларації про доходи, реєструють свою власність на найближчих родичів: Прем’єр Микола Азаров та керівник Мін’юсту Олександр Лавринович — на дружин, голова Міносвіти Дмитро Табачник — на брата. «Це тільки інформація з відкритих джерел», — наголошує Ксенія Василенко.

Водночас залишаються в уряді окремі «ізгої», які мільйонерами не стали. «Є чиновники у складі Кабінету Міністрів України, які ніколи не мали суперприбутків. Наприклад, віце–прем’єр–міністр Віктор Тихонов та міністр закордонних справ Костянтин Грищенко», — відзначають в Інституті Горшеніна.