О, Данія щаслива

30.03.2011
О, Данія щаслива

Максим Білий (праворуч) забивав по м’ячу в двох останніх поєдинках української «молодіжки». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Якщо в недавньому матчі проти ісландців наставник української молодіжної збірної Павло Яковенко зробив одразу вісім замін по ходу поєдинку, то в позавчорашньому протистоянні з данцями він використав лише двох запасних гравців. До Хернінга наша «молодіжка» прибула без «шахтарів» Ярослава Ракицького й Тараса Степаненка та «динамівців» Артема Кравця та Андрія Ярмоленка, які повернулися до табору національної збірної, а також травмованого Володимира Чеснакова з «Ворскли». Зрозуміло, що практично без половини команди Яковенкові та його підопічним грати проти данців було складніше, ніж у понеділок з ісландцями.

За останні десять років українська збірна U–21 п’ять разів зустрічалася з данськими однолітками у товариських та офіційних поєдинках: тричі перемагали «синьо–жовті», двічі удача була на боці скандинавів. Попри ослаблений склад, поєдинок проти господарів фінальної частини Євро–2011 наші розпочали упевнено, і в середині першого тайму півзахисник луганської «Зорі» Максим Білий показав, що він неабиякий спеціаліст по скандинавських командах.

Проти ісландців він відзначився один раз, хоча міг забити принаймні двічі: в одному з епізодів пробив метрів із 11 прямо в руки голкіперу. Із данцями луганчанин отримав схожу нагоду, і тепер поклав м’яч точно в лівий від голкіпера кут воріт.

А на початку другого тайму Денис Гармаш подвоїв рахунок: півзахисник «Динамо» влучно пробив iз–за меж штрафного майданчика, перед тим технічним фінтом звільнившись від захисника. Недарма тренер данців Кельд Бордінгор перед грою наголошував своїм підопічним, що українці індивідуально сильні та вміло контролюють м’яч.

У цей період гри особливо гучно лунало скандування «Україна» від небагатьох наших уболівальників, що якимось дивом опинилися у Хернінгу. За їх підтримки гості могли забити утретє: після удару головою Романа Зозулі м’яч влучив у поперечку воріт, а потім — у штангу.

Далi почався очікуваний штурм господарів, які таки зрівняли рахунок у двох ідентичних ситуаціях: спочатку вкидання з аута в штрафний майданчик українців, потім перекидання м’яча на дальню штангу, де на нього вже чекав нападник іспанського «Вільяреала» Ніккі Білль. Фінальну навалу наші витримали, а відтак — перша нічия у протистоянні цих суперників.

 

ТАБЛО

Товариські матчі. U–21. Данія — Україна — 2:2 (Білль, 67, 79 — Білий, 21; Гармаш, 48)

Україна: Бойко, Гармаш (Федорчук, 80), Білий, Голодюк, Путивцев, Зозуля, Морозюк (Лисенко, 64), Віценець, Кривцов, Селін, Бутко.

* * *

Англія — Ісландія — 1:2, Білорусь — Литва — 0:2, Хорватія — Угорщина — 3:2, Бельгія — Греція — 0:1, Словаччина — Фінляндія — 0:0.