Ви на суші? А ми з моря...

25.03.2011
Ви на суші? А ми з моря...

Під час операції в Лівії й надалі гинуть мирні люди. Родичі загиблого під час чергової атаки обіцяють «воювати за Каддафі до кінця». (Фото Рейтер.)

Західні експерти, які на початку військової операції «Одіссея. Світанок» пророкували швидку перемогу міжнародної коаліції та лівійських повстанців, знову чухають потилиці: Муаммар Каддафі й далі гне своєї, наступаючи на позиції повстанців попри всі бомбардування й руйнування. Перспектива повторення восьмирічної іракської війни стає дедалі реальнішою, тому, як і слід було очікувати, міжнародна «антилівійська» коаліція вирішила порушити умови резолюції Ради Безпеки й напасти на Лівію не лише з повітря, а й з моря — що майже напевне передбачає й атаку на суші. Учора з цією метою Сполучені Штати Америки спрямували в район Середземного моря 4 тисячі моряків та морських піхотинців на кораблях–амфібіях, які «однаково придатні як для гуманітарної місії, так і для військових операцій».

Напередодні Пентагон повідомив, що за п’ять днів операції «Одіссея. Світанок» сили міжнародної коаліції здійснили понад 300 бойових вильотів і випустили на Лівію понад 160 крилатих ракет «Томагавк». А міністр закордонних справ Франції Ален Жуппе заявив, що його країна завдаватиме авіаударів по військових об’єктах армії Каддафі стільки часу, скільки буде потрібно для повної перемоги (тобто капітуляції Каддафі). Він запевнив, що з початку операції 19 березня «сили коаліції добилися успіху, нейтралізувавши практично всі вірні Каддафі сили ВПС і ППО». Принагідно Жуппе нагадав, що головною метою військової операції залишається «захист мирного населення Лівії» та підтримка сил опозиції, які ведуть боротьбу проти режиму Каддафі за демократію і свободу в країні. Учора французьким винищувачам вдалося збити літак лівійських ВПС.

Натомість Росія, для якої вторгнення міжнародних збройних сил у Лівію виявилося випробуванням на міцність кремлівського тандему (втім, і президент Медведєв, і прем’єр Путін наголошують, що «дрібні розходження» не нашкодять їхній співпраці), вимагає припинення вогню. І домоглася скликання позачергового засідання Ради Безпеки ООН, яке на вимогу Москви зібралося вчора, щоб обговорити ситуацію. Тривають також наради держав–членів НАТО, які не можуть визначитися з тим, чи варто Північноатлантичному Альянсу втручатися в цю війну. Позиції учасників Альянсу з цього питання кардинально розходяться.

 

НАШІ

Міністерство закордонних справ знову закликає українських громадян, які перебувають у Лівії, скористатися кораблем «Костянтин Ольшанський» для евакуації з цієї країни. МЗС закликає наших співвітчизників «скоординувати свої дії з посольством України в Тріполі», щоб «можна було визначити їх орієнтовну кількість та місцезнаходження». Міністерство також звертається до їхніх родичів, які залишаються в Україні, з проханням вийти на зв’язок iз рідними і переконати їх у доцільності евакуації.

Тих українців, які мешкають у глибині Лівії, наше зовнішньополітичне відомство просить знайти можливість дістатися до узбережжя. Хоча з цим можуть виникнути проблеми, адже «Костянтин Ольшанський» має пришвартуватися в підконтрольній силам Каддафі столиці Тріполі (а також, можливо, в інших портових містах, які перебувають під їхнім контролем). А добиратися туди з деяких регіонів на сході країни треба через позиції повстанців та розбомблені авіацією міжнародної коаліції автошляхи.

Телефони «гарячої лінії» посольства України в Лівії:
+218–21–360–86–65, +218–21–360–86–64.

Телефон «гарячої лінії» МЗС України в Києві: 238–16–57.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>