Два кроки вперед, один — назад

24.03.2011

На аварійній АЕС «Фукусіма–1» в Японії тривають роботи з відновлення систем енергопостачання та охолодження реакторів. Фахівці підключили силові кабелі до всіх шести енергоблоків станції, і тепер охоло­дження реакторів буде здійснюватися більш ефективно, ніж під час поливання їх морською водою з пожежних машин та гелікоптерів. Становище на «Фукусімі–1» поступово стабілізується, але майже щодня не обходиться без відкату назад із відвойованих у радіаційної катастрофи позицій. Учора вранці поблизу станції знову стався сильний землетрус потужністю понад шість балів за шкалою Ріхтера. За повідомленнями інформагенцій, підземні поштовхи не призвели до подальших руйнувань на АЕС, але над третім реактором з’явився густий чорний дим, і персонал укотре довелося евакуювати. Цей реактор особливо небезпечний, бо працює на суміші урану з плутонієм, яка в разі пожежі або вибуху виділяє значно щільніший радіоактивний шлейф, ніж уранові паливні стержні.

Ремонтним роботам перешкоджає також висока радіоактивність. На другому енергоблоці Фукусімської АЕС–1 рівень радіації сягнув 500 мілізівертів (мЗв) на годину, тоді як фірма ТЕРСО, що здійснює обслуговування цієї АЕС, спершу встановила допустиму норму опромінення у 100 мЗв на годину, а згодом її підвищили до 150 мЗв. Персонал цього енергоблоку також довелося евакуювати, а ремонтні роботи — призупинити.

Водночас рівень радіації і на «Фукусімі–1», і в її околицях набагато нижчий, ніж після вибуху на Чорнобильській АЕС. Японська влада повідомила, що вміст радіоактивних ізотопів у морській воді поблизу узбережжя префектури Фукусіма також перевищує норму, але не є небезпечним для життя людей. Водночас Міжнародна агенція з атомної енергетики (МАГАТЕ) не виключає, що підвищений рівень радіації довкола «Фукусіми» може бути пов’язаний із пошкодженням одного з реакторів, звідки, власне, й просочується радіація. За оцінкою МАГАТЕ, ситуація на АЕС усе ще залишається дуже серйозною.

У країні запроваджено заборону на продаж продуктів харчування з радіаційно небезпечного регіону. Підвищений вміст радіації (в окремих випадках — у 160 разів порівняно з нормою) було зафіксовано в молоці та салаті, капусті, шпинаті й деяких інших видах овочів, вирощених у Фукусімі. Також високу радіоактивність показала перевірка однієї з очисних систем водогону Токіо. Міська влада оголосила, що дітям таку воду вживати заборонено.

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що радіоактивне зараження японських продуктів харчування є значно більшою проблемою, ніж вважалося досі. З огляду на це Сполучені Штати Америки заблокували імпорт (виявляється, він є) продуктів з регіону, де розташована аварійна японська АЕС. Над тим, щоб вжити таких самих заходів, розмірковують і Південна Корея та Китай, які є головними імпортерами японських продуктів.

Тим часом, за офіційною статистикою, кількість жертв руйнівного землетрусу та цунамі в Японії зросла до 9400 осіб, зниклими безвісти станом на вчора вважалися майже 15 тисяч. Майже 300 тисяч японців, які залишилися без даху над головою, зараз мешкають у тимчасових таборах, потерпаючи від холоду (температура в постраждалих регіонах балансує на межі 0° за Цельсієм). Японський уряд оцінює збитки від землетрусу та цунамі від 200 до 300 мільярдами доларів — це найдорожче стихійне лихо в історії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>