До «пекла» не готовий

24.03.2011
До «пекла» не готовий

Слідчим Генпрокуратури не вдалося провести перші слідчі дії у порушеній щодо екс–Президента Леоніда Кучми кримінальній справі № 60–1241. Учора після трьох годин допиту Леонід Данилович у супроводі власної охорони зі скандалом залишив будівлю Головного слідчого управління ГПУ через чорний вхід, відмовившись спілкуватися з журналістами. Причина — поява в кабінеті начальника відділу криміналістики Грищенка на початку другої години дня колишнього охоронця Кучми Миколи Мельниченка, призвідника «касетного скандалу». Екс–Президент, якого підозрюють у перевищенні влади і незаконних розпорядженнях керівництву МВС, що призвели до вбивства Гонгадзе, демонстративно відмовився від очної ставки з колишнім майором УДО, тим самим порушивши норми КПК. Утім затримувати пана Кучму слідчі не стали.

 

Кучма, джипи і собака

Учорашній виклик на допит до Генпрокуратури Леоніда Кучми спричинив неабиякий ажіотаж: такої кількості журналістів працівники Головного слідчого управління ГПУ, що розташоване на вулиці Борисоглібській на Подолi, не бачили вже давно. «А ви що тут забули?» — запитали невідомі в цивільному у двох будівельників у робах, що стояли неподалік від репортерів. «Та на колишнього хочемо подивитися!» — наївно відповіли роботяги. «На інший бік вулиці йдіть і звідти дивіться», — наказним тоном сказав чолов’яга, який виявився охоронцем екс–Президента. Власне, сектор навколо вони почали «моніторити» ще за півгодини до приїзду шефа.

Кортеж Кучми з’явився на Борисоглібській рівно о десятій. Екс–Президент приїхав на 600–му «Мерседесі», який спереду і ззаду прикривали два джипи охорони з «глушилками» проти радіокерованих бомб. Підозрюваний упевнено вийшов з авто й за кілька кроків потрапив у контрольоване охороною кільце журналістів. Тих, хто опинився занадто близько від важливого тіла, бодігарди безцеремонно відтягували за пояси курток.

Леонід Данилович уособлював спокій. Говорив тiльки російською. Мовляв, останні десять років «жив в умовах жорсткого психологічного пресингу», а його дружина через справу Гонгадзе вже давно не може заснути без снодійного. Проте Кучма наголосив, що й «сьогодні морально готовий пройти через усі муки пекла», щоб довести, що не винний. Хоча виклик на допит для нього — «як сніг серед ясного неба», бо Л. Д. уже дуже давно не надавав свiдчення в Генпрокуратурі. Отримавши повістку, він в її текст не заглиблювався, бо не є юристом, тож не знає за якою статтею Кримінального кодексу проти нього порушено справу.

«Я погано знаю Кримінально–процесуальний кодекс, але, наскільки я по інформації знаю, перевищення там службових повноважень, зловживання там і так далі владою. Щось таке...» — дослiвно сказав пан Кучма.

Екс–Президент вважає, що у слідства немає жодних доказів щодо його причетності до викрадення і вбивства Георгія Гонгадзе: «Я рівно п’ять років тому сказав, що це була жахлива провокація проти України і проти Президента. Я на цих позиціях стояв і буду стояти!». При цьому він не розуміє, на яких підставах записи, що нібито робив під диваном у його кабінеті на Банковій майор Мельниченко, нині слiдство визнало речовими доказами. «Готовий до пекла» Леонід Кучма від самого початку не бажав очної ставки зi своїм колишнім охоронцем Миколою Мельниченком: «Не тому, що я не готовий. Просто не хочу і не буду зустрічатися. Ви розумієте, з яких причин...»

Поспілкувавшись із пресою п’ять хвилин, громадянин Кучма пішов на допит, а його «Мерседес» невдовзі припаркували бiля «чорного ходу». Було зрозуміло, що спілкування з пресою після допиту у плани підозрюваного не входить.

В очікуванні шефа один з охоронців із собакою перевірив припарковані на Набережно–Хрещатицькій приватні авто на предмет вибухівки. Песик нічого підозрілого не винюхав.

Обійшлися без стола і наручників

А Микола Мельниченко про очну ставку з Леонідом Кучмою мріє ще з 2007 року. Колишній майор з’явився на Борисоглібській близько одинадцятої — неочікувано для преси. За словами Мельниченка, очна ставка з Кучмою, а згодом і з Литвином необхідна через розбіжності в його свідченнях та свідченнях екс–Президента i екс–глави його адміністрації. Тож Мельниченка здивувало небажання Кучми зустрічатися з ним: «Що значить не хоче? В наручники і «фейсом об тейбл»! (тобто «обличчям об стіл». — Авт.) Я із задоволенням буду носити йому передачі, якщо він буде сидіти».

Остання фраза колишнього охоронця Кучми викликала обурення у кількох нинішніх охоронців екс–Президента. Вони підійшли послухати Мельниченка, якого вважають «зрадником». «А тобі передачі не треба буде носити?!» — вигукнув один із бодiгардiв. Зустрівшись із ним очами, пан Микола чомусь занервував і одразу припинив спілкування з пресою. Мовляв, мене чекають у Генпрокуратурі.

Перед будівлею ГПУ на шпичаках паркану з’явилися зображення Кучми з перших шпальт свiжих газет. Так журналісти розважалися — створювали постановочну картинку для камер упродовж більш ніж трьох годин очікування.

Через дві години після того, як Мельниченко зайшов до будівлі, внутрішній двір Головного слідчого управління ГПУ через службовий виїзд залишив кортеж Кучми. Невдовзі до преси вийшов Микола Мельниченко, який заявив, що Кучма злякався очної ставки з ним.

«О 13:10 я увійшов у кабінет слідчого Грищенка. Там на той момент уже сидів Леонід Кучма. Побачивши мене, він почав нервувати і сказав, що не буде давати ніяких свідчень та брати участь у слідчих діях, — зазначив екс–майор. — Після цього Кучма встав і пішов у напрямку дверей. У той момент слідчий Грищенко нагадав йому, що він порушує норми Кримінально–процесуального кодексу і що він повинен бути присутнім на очній ставці. У відповідь на це Леонід Кучма кинув папери на стіл і сказав слідчому: «Тоді затримуйте мене». Врешті–решт Кучма та його адвокат покинули будівлю Генпрокуратури через чорний хід. Упевнений, що після цього інциденту Кучма використає всі свої резерви, аби чинити тиск на слідство».

Яким буде подальший перебіг у справі, спрогнозувати важко. У Генпрокуратурі лише підтвердили факт відмови Кучми від очної ставки. Зрозуміло, що тут ще визначатимуться, як надалі поводитися із впливовим підозрюваним.

 

ОЦІНКИ

Політолог Віктор Небоженко вважає, що кримінальна справа проти колишнього Президента Кучми не має судової перспективи, бо він не міг віддати розпорядження про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Такої самої думки дотримується і політолог Михайло Погребинський: «Я працював із Леонідом Даниловичем, маю досвід особистого спілкування з ним й уявлення про його психологічний стан, можливості, що він міг говорити, що не міг. І в мене... є суб’єктивна впевненість, що він не замовляв мого приятеля Георгія Гонгадзе».

Небоженко додає, що перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін після порушення справи проти Кучми стане дуже впливовою політичною фігурою — значно вагомішою, ніж нинішній глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін разом із головою СБУ Валерієм Хорошковським. Політолог також не виключає, що одним із мотивів нинішнього переслідування Кучми може бути політична помста, оскільки «регіонали» не забули 2004 рік, коли Президент Кучма передав владу Ющенку, а не Януковичу.