Серйозне почнеться 1 квітня

23.03.2011
Серйозне почнеться 1 квітня

Харківський «Локомотив» знову є головним претендентом на перемогу в чемпіонаті. (Фото з сайту ВК «Локомотив».)

Лише в заключному турі регулярного чемпіонату остаточно визначився склад четвірки, яка на початку квітня почне безпосередню боротьбу за медалі української волейбольної чоловічої суперліги. Харківська «Юридична академія» мала хоч мізерні, але не нульові шанси зачепитися за останню путівку до медального «плей–оф». Для цього «юристам» конче треба було перемагати в Черкасах «Імпексагро–спорт» — третю команду минулого сезону, яка вже забезпечила собі місце у вирішальному раунді.

Окрім бажаної подвійної перемоги, харків’янам слід було сподіватися на невдачу красноперекопської «Кримсоди» у матчах із «Локо–Експресом», ще одним харківським клубом. Утім «юристи» в Черкасах так і не здобули жодного очка, відтак до фінальної четвірки увійшла саме «Кримсода» — володар срібних медалей минулого року.

Квартет, що позмагається за призи–2011, лише однією назвою відрізняється від минулорічного. Харківський «Локомотив», «Кримсода» та «Імпексагро–спорт» є звичними учасниками матчів за медалі; минулого року вони посіли п’єдестал саме в такому порядку. Четвертим у цій компанії став дебютант турніру: «Локо–Експрес», по суті, є другою командою «Локомотива». А ось чернівецький «Будівельник», що перед цим два сезони поспіль грав у «плей–оф», цього разу побореться за виживання в суперлізі.

Зрозуміло, що головними претендентами на перемогу є харківські «залізничники». Підопічні Ігоря Зябліцева — десятиразові володарі «золота», і вони не дають букмекерам підстав робити більшу ставку на когось іншого. Командою, що може завадити планам слобожанців, є «Імпексагро–спорт»: черкащани впродовж сезону вже двічі перемагали «Локомотив». Наприкінці зими у черкаському клубі з’явився новий наставник: Юрія Мельничука, який поїхав тренувати російський клуб «Югра–Самотлор» (Нижньовартовськ), замінив Віктор Михальчук.

Новий тренер розповів «УМ», що трохи більш як за місяць роботи йому треба було вирішити два основні завдання: потрапити до першої четвірки та посісти якомога вище місце в цьому квартеті, аби у «плей–оф» зіграти перші матчі на своєму майданчику. З обома зав­даннями черкащани впорались. А стосовно медальних апетитів, то Михальчук обіцяє озвучити їх лише після поєдинків із «Кримсодою». «Хлопці налаштовані пройти у фінал та кинути виклик «Локомотиву». Бажання велике, але чи вдасться це нам — побачимо», — каже фахівець.

«Черкаська команда — найбільш незручний для нас суперник у внутрішній першості», — це вже ліберо харківського «Локомотива» Пилип Гармаш розмірковує, хто може завадити його команді здобути 11–й комплект золотих медалей.

Стартові поєдинки другого етапу чемпіонату пройдуть уже 1 квітня. Початок фінальної серії — 22 квітня.

Щодо учасників «втішної» пульки, то збереження прописки в еліті гарантує п’ята позиція, понижується в класі восьма команда, а колективи з шостого–сьомого місць ще виступлять у перехідному турнірі за участю другої та третьої команд вищої ліги.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Чемпіонат України. Суперліга. «Кримсода» — «Локо–Експрес» — 3:0, 3:0; «Локомотив» — «Буревісник–ШВСМ» — 3:3, 3:0; «Фаворит» — «Будівельник–Динамо–Буковина» — 0:3, 0:3; «Імпексагро–спорт» — «Юр. академія» — 3:0, 3:1.

Підсумкове становище після першого етапу: «Локомотив» — 62, «Імпексагро–спорт» — 57, «Кримсода» — 52, «Локо–Експрес» — 49, «Буковина» — 45, «Юр. академія» — 40, «Буревісник–ШВСМ» — 21, «Фаворит» — 10.

У серії «плей–оф» (до трьох перемог) на етапі 1/2 фіналу зустрінуться: «Локомотив» — «Локо–Експрес», «Імпексагро–спорт» — «Кримсода».

За 5–8 місця: «Будівельник» — «Фаворит», «Юр. академія» — «Буревісник».