Червоне — це любов?

22.03.2011

Мода на червоні радянські прапори крокує українськими містами. Слідом за Одеською мiською радою Житомирська обласна рада прийняла рішення вивішувати в День Перемоги червоні прапори СРСР на адміністративних будівлях. Таку новацiю депутати ухвалили більшістю голосів на сесії облради, де був присутній i спікер парламенту Володимир Литвин. Тепер, згідно з рішенням, у День Перемоги, 9 травня, «в обласному центрі, містах і населених пунктах регіону проведуть святкові заходи з використанням символіки років Великої Вітчизняної війни, а поряд iз Державним прапором України вивішуватимуть червоний прапор Перемоги».

Показово, що «радянським» рiшенням вiдзначилася область, яка ще рiк тому була здебiльшого «помаранчевою» чи принаймнi «бютівською». Це вiдрiзняє Житомирщину вiд тiєї ж Одещини.

Голова фракції комуністів у Житомирській облраді Микола Тимошенко, який став ініціатором вшанування радянської символіки, називає це рішення «мудрим» (за нього, між іншим, проголосували й правлячi «регіонали», і «литвинiвська» фракція Народної партії; проти були депутати від «Фронту змін» та «Батьківщини»). «Я як син кулеметника, який пройшов усю війну, вважаю червоний прапор символом Перемоги, з яким підіймалися наші батьки й діди на велику визвольну війну. І всі поставилися з розумінням до моєї ініціативи», — сказав у коментарi «УМ» Микола Тимошенко.

Одначе не всі зустріли рішення облради так захоплено. Зокрема, Житомирська обласна організація ВО «Свобода» вже заявила, що звернеться до правоохоронних органів та суду з вимогою не допустити виконання рішення облради.