Лідерський консенсус

22.03.2011
Лідерський консенсус

«Наша Україна» прагне, щоб дискусiя навколо статуту залишилася всерединi партiї. (Фото прес–служби «НУ».)

У взаєминах між керівниками «Нашої України» все–таки відбудуться зміни. На засіданні ради партії, яку в п’ятницю провели замість планованого з’їзду, було схвалено кілька положень статуту, що мають демократизувати «Нашу Україну», встановити тісніший контакт між керівництвом і партійцями. Остаточну редакцію статуту затвердять на з’їзді «НУ», який, за рішенням політради, має відбутися до 15 травня.

«Рада майже одностайно підтримала пропозиції, що стосуються розширення прав місцевих організацій і демократизації партії, — зазначив у коментарі «УМ» заступник голови політради «НУ» Микола Оніщук. — Зокрема, ми плануємо запровадити партійні «праймеріз» (i при виборах на партiйнi посади, i при формуваннi виборчих спискiв. — Авт.), ліквідувати застарілий інститут представництва, коли люди входили до керівних органів партії за своєю посадою».

За словами пана Оніщука, кілька положень із проекту не знайшли підтримки партiї. «Найбільша дискусія охоплювала питання, які стосувалися, можливо, радикальніших змін у організаційній побудові партії, — розповів Оніщук. — Зокрема, йшлося про ліквідацiю президії партії, лiквiдацiю посад лідера партії (зараз її обіймає Віктор Ющенко. — Авт.) та голови полiтради, залишивши лише пост голови партії».

Дискусія щодо організаційних реформ у «НУ» спровокувала появу чуток, які трактувалися як конфлікт між лідером партії Віктора Ющенка та головою політради Валентином Наливайченком у боротьбі за «першу скрипку» в партії. Але той же Микола Оніщук запевняє, що конфлікту між Ющенком і Наливайченком нема. «У прочитанні статутних новацій я не бачу жодного ґрунту для конфлікту. Статус і структура керівних органів не змінюються», — каже Оніщук. За його словами, в партії склався чіткий розподіл між лідерами: «Ющенко — носій ідеології, ідеологічне обличчя партії. А Наливайченко — людина, яка реалізовує завдання, випрацьовує та здiйснює поточне керiвництво партiєю».

Член політради «Нашої України» Лілія Григорович, давня прихильниця Віктора Ющенка, згодна з думкою Оніщука. «До керівництва прийшла нова, молода й динамічна команда. І ми мусимо зберегти ці речі, — каже Лілія Степанівна в коментарі «УМ». — Лідер є, він уособлює незмінні цінності та незмінну мету. Це Віктор Ющенко. Водночас партія мусить мати й таку людину, яка б щоденно, від ранку до вечора, займалася партією, тактикою, регіональними структурами. Робота Наливайченка дає результат. Можливо, це когось схвилювало й стривожило, але партійцям це подобається».

Лілія Григорович запевняє, що засідання політради було спокійним. Галас, який зчинився в інформаційному просторі щодо лідерських амбіцій нової команди, вона вважає перебільшеним. «Наливайченко поводися гідно, був чесним і відвертим. Засідання було досить плідним», — каже народна депутатка з «НУНС». Що ж до статуту, то головне побажання пані Григорович — аби цей документ відповідав сучасним політичним реаліям. «Ситуація, коли ми перебуваємо в опозиції, а не при владі, спонукає змінити статут. Наш статут — це статут президентської партії. Це треба міняти», — резюмує пані Лілія.

Що стосується резонансних положень проекту, то вони при підготовці до з’їзду відсіються. «Ми не будемо виносити на з’їзд ті положення, які не мають консенсусної пiдтримки i можуть розхитати партiю», — підсумовує Микола Оніщук.