Безробітні стануть управителями

16.03.2011

У Черкасах стартує оригінальний пілотний проект, завдяки якому з безробітних зроблять керівників. За ініціативою міської влади розпочинається навчання менеджерів–управителів для ефективного керування об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) . Якщо ці «студенти» успішно складуть іспити, то вони матимуть змогу очолити нові ОСББ. Передбачається, що завдяки новому проекту цього року із числа безробітних буде підготовлено близько двохсот таких керівників.

Ідея навчання безробітних виникла не випадково. Як зазначає начальник відділу сприяння утворенню ОСББ Черкаського міськвиконкому Світлана Слодзік, нині в Черкасах уже працює 107 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, ще більше десяти реєструють свої документи і незабаром також почнуть господарювати самотужки. Але на недавніх зустрічах представників міської влади з жителями міста люди виказували своє бажання створити власні ОСББ, розуміючи переваги такого господарювання у своєму будинку. При цьому вони зауважували: «Не маємо людини, котра б зналася на особливостях ведення господарської діяльності і взяла на себе відповідальність голови ОСББ». Так прийшло рішення ініціювати навчання безробітних, які в недалекому майбутньому здатні будуть очолити об’єднання власників багатоповерхівок та вмітимуть ефективно ними керувати.

«Навчальний план такої підготовки вже готовий, а серед викладачів будуть не тільки кваліфіковані педагоги нашого університету, а й практики — голови ОСББ, котрі вже працюють не один рік, мають досвід роботи та можуть ним поділитися з новачками», — говорить «УМ» в. о. директора центру післядипломної освіти Черкаського державного технологічного університету Микола Соломаха. За його словами, курс навчання для майбутніх керівників ОСББ розрахований на три тижні щоденних восьмигодинних занять. Після завершення навчання «студенти» мають написати свій бізнес–план та скласти іспит. Теми таких робіт кожен обиратиме самотужки, але там обов’язково мають бути економічні обґрунтування своєї майбутньої роботи. І після успішного іспиту безробітним вручать посвідчення державного зразка за кваліфікацією «менеджер–управитель». Микола Володимирович наголошує, що новий проект Черкаської міської ради є чудовою можливістю для 40–50–річних людей, яких роботодавці зазвичай неохоче беруть на роботу, реалізувати себе, очоливши міські ОСББ.