Чи вийдуть браконьєри сухими з води?

16.03.2011
Чи вийдуть браконьєри сухими з води?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Ця історія просто вражає своїм цинізмом. 20 лютого Мінекології видало дозвіл на вилов білуги й осетра в Дніпро–Бузькому лимані біля Миколаєва з метою штучного відтворення цих видів риб, занесених у Червону книгу. А вже 24 лютого оперативна група Держкомрибгоспу України спільно з прикордонниками затримала фелюгу, на борту якої виявили велику партію осетрових. У момент затримання спіймана риба вже була мертва. Зате у браконьєрів на руках був, як «охоронна грамота», дозвіл на вилов за підписом самого начальника Миколаївської рибоохорони. Більше того, пізніше слідство з’ясує, що й самі «рибалки» — це перевдягнуті співробітники тієї ж рибоохорони! То чому ж тоді вилов було здійснено тишком–нишком, а мертва риба явно готувалася для продажу на ринку, а не для відтворення популяції?

Відомо, що улов складався здебільшого з молодняка вагою від двох до п’яти кілограмів. Враховуючи те, що вага дорослої севрюги може досягати сотень кілограмів, можна зробити висновок, що браконьєри, знищуючи молодняк, підривали майбутнє існування цього виду риби в басейні Чорного моря. Як розповіла «УМ» прес–секретар Держкомрибгоспу Оксана Черкун, загальна вага осетрових, як зафіксували інспектори, — 207 кілограмів. За висновком Наукового інституту Азовського моря, збиток, що завдали браконьєри рибній галузі, склав понад 100 тисяч гривень.

У браконьєрів були вилучені документи, видані приватному підприємству «Юхненко». Зокрема, на «ПП Юхненко» був виписаний промисловий журнал. Крім того, в посвідченнях рибалок, що були вилучені у браконьєрів, місцем роботи такоже значиться «ПП Юхненко». Як з’ясували правоохоронці, цей таємничий підприємець — не хто інший як... заступник начальника «Миколаїврибоохорони» та начальник відділу охорони водних живих ресурсів! Іншими словами — підлеглий начальника «Миколаїврибоохорони» Ігоря Копійки. Більше того, робота Валерія Юхненка якраз і полягає в охороні водних живих ресурсів! Тож як так сталося, що саме йому належить фелюга, де було знайдено загиблу рибу? Ще правоохоронці дізналися, що саме за промисловими документами дружини Юхненка — Галини — зазначена фелюга вийшла на браконьєрський промисел. І саме під безпосереднім керівництвом начальника управління Копійки в рекордні терміни дружина його заступника Юхненка отримала ліцензію на промисловий лов риби, а також квоти на вилов водних живих ресурсів у Чорному морі. Отака собі цілком кримінальна комбінація! Утiм коментувати її начальник «Миколаїврибоохорони» Ігор Копійка відмовився...

На цей момент справа про браконьєрство в Очакові перебуває під особистим контролем голови Держкомрибгоспу України Віктора Дроника, який вважає, що розголос у пресі допоможе об’єктивному розслідуванню і покаранню винних. Він також повідомив, що Ігор Копійка вже покараний у дисциплінарному порядку.

Відомо, що влітку минулого року пан Копійка (депутат міськради Миколаєва від Партії регіонів) був звільнений з посади начальника управління Південного державного басейнового управління охорони. Причина — нераціональне використання рибних ресурсів, а також впроваджена ним дивна система збору данини з рибалок. Проте вже через кілька місяців Ігор Копійка подав позов до суду, в якому зажадав скасувати наказ Держкомітету рибного господарства України про звільнення і відновити його на посаді. У результаті вже в грудні 2010 року Миколаївський окружний адміністративний суд скасував наказ про звільнення. Таким чином, Копійку на посаді відновили. За словами місцевих рибалок, Ігор Копійка давно отримав на Миколаївщині прізвисько «Рибний король» за свої методи роботи. Адже незважаючи на постійні тертя із законом та значне зменшення рибних ресурсів в області, він ще жодного разу не був покараний за свої вчинки. Яка ж може бути причина такої вседозволеності? — гадають місцеві рибалки. Можливо, причина криється у тому, що Копійка є членом Партії регіонів? А для «своїх» закон не писаний...