Трясця нашій матері!

16.03.2011

Як вирахували закордонні вчені, внаслідок потужного землетрусу в Японії земна вісь змістилася на 15 сантиметрів. Проте це ніяк не позначиться на нашому з вами житті. Принаймні цим учора на прес–конференції в агенції «Главком» журналістів заспокоювали українські вчені.

 

«Нинішнє зміщення земної вісі є вдвічі більшим, ніж це було торiк після землетрусу в Чилі, — каже директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України Ярослав Яцків. — Воно пришвидшило обертання Землі й зменшило тривалість дня на 1,6 мікросекунди. Проте це надзвичайно мала величина, тому що ми спостерігаємо явища в тисячу разів більші — наприклад, тихоокеанські течії призводять до пришвидшення обертання Землі на мілісекунди. Більше того, в процесі еволюції наша доба весь час довшає — впродовж сотень років на мілісекунди. Тобто якщо раніше тривалість доби становила 12 годин, тепер — 24 години, то через 10 мільярдів років це буде 48—50 годин». А відтак ми й не помітимо, що тривалість доби якимось чином змінилася.

Проте зміщення полюсу Землі на 15 сантиметрів — це все–таки дуже багато, визнає вчений. (Щорічно розташування полюсу зміщується в середньому на 3 см). Але — тільки для науки. «Щоб прогнозувати, що коїться на орбіті, нам дуже точно треба знати орієнтацію Землі в космічному просторі, — каже Ярослав Яцків. — Тому це зміщення треба буде брати до уваги тим, хто забезпечує функціонування супутників і космічних станцій. Наприклад, якщо під час запуску космічного апарату на Юпітер учений помилиться на 10 сантиметрів, то в космосі ця помилка обернеться мільйонами кілометрів. Але ні на клімат, ні на атмосферу Землі зміна осі, запевняю, ніяк не вплине». Втім градус широти і довготи географічних об’єктів, наприклад, Києва, також зазнає змін.

Землетруси відбуваються на Землі постійно, нагадують науковці, нас трясе щохвилини. Просто ми не помічаємо цих коливань. І якщо для українців непомітними є землетруси в 1—3 бали, то японці не реагують навіть на коливання у 4—5 балів — звикли. Проте навіть у цій прогресивній iз точки зору науки країні не змогли передбачити, що їх може труснути на 9 балів. «Прогнозувати землетруси дуже складно, — каже провідний науковий співробітник відділу сейсмічної небезпеки Інституту геофізики ім. Суботіна НАН України Тетяна Цвєткова. — Коли в 1960–х роках стався землетрус у Китаї, внаслідок якого загинуло 225 тисяч людей, то вчені зібралися на великий геофізичний конгрес, щоб порадитися, як запобігати цьому. Але навіть за допомогою сучасної апаратури можна передбачити землетрус не ранiше, ніж за три хвилини». Для науки — це прогрес, проте людству у випадку чого це нічим не допоможе. За три хвилини не те що провести евакуацію населення, а навіть оповістити неможливо.

Щоб дати уявлення, яка це потужна сила — землетрус, Ярослав Яцків наводить такий приклад: «У 60–х роках минулого сторiччя один американський сенатор виступив з пропозицією: давайте влаштуємо кілька атомних вибухів, щоб змістити вісь обертання землі на кілька градусів. Таким чином змінимо кліматичні пояси, в Канаді, скажімо, стане тепліше... Ідея, здавалося б, непогана. Але коли розрахували, скільки енергії треба, щоб змістити земну вісь, то виявилося: навіть якщо підірвати в певному місці всі атомні бомби, які в той час були на планеті, то вісь зміститься тільки на один міліметр! Тепер уявляєте силу, якщо вона здатна змістити вісь Землі аж на 15 см?»

Але нам, українцям, із місцем на планеті пощастило. Найближча до нас сейсмічно небезпечна зона розташована в румунських Карпатах (район Вранча). Якщо там трясе, в Києві станції фіксують максимум 2—3 бали. Міцність наших будинків розрахована на 6 балів, проте, запевняють вчені, такі поштовхи в столиці України навіть уявити важко. До речі, з атомними станціями в нашій країні перестрахувалися ще більше — вони витримають і 8–бальний землетрус.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>