На ядерній волосині

16.03.2011
На ядерній волосині

Перелякані японці тепер ходять із дозиметрами. Цей показує рівень радіації в Токіо: 0,6 мікрозіверта (безпечно для здоров’я). (Фото Рейтер.)

У центрі світової уваги залишається розбурхана найпотужнішим з 1923 року землетрусом Японія. Станом на вчора офіційна кількість загиблих від майже 9–бальних підземних поштовхів та спричиненого ними цунамі становила 3 373 людини, ще майже 7 тисяч вважалися зниклими безвісти. Проте цей мартиролог, без сумніву, зросте — щодня рятувальники відкопують з–під завалів та нанесеного океанською хвилею мулу нові тіла.

 

Сидіть удома й опускайте штори

Але тепер, коли найсильніші поштовхи вже позаду, найбільше занепокоєння викликає ситуація навколо атомних електростанцій. Із Японії надходять суперечливі повідомлення. Вчора вранці за київським часом світ схвилювало повідомлення про те, що після другого енергоблока на АЕС «Фукусіма–1» вибухнув і четвертий. Рівень радіації біля електростанції значно підвищився — аж до значної небезпеки для здоров’я людей. Власне, таку інформацію засоби масової інформації передавали й раніше, проте лише вчора влада Японії офіційно визнала: загроза для населення справді велика. Прем’єр–міністр країни Наото Кан виступив з екстреним зверненням до нації, в якому закликав усіх, хто залишився в 30–кілометровій зоні навколо небезпечної АЕС, не виходити з дому й завісити вікна цупкими шторами. З метою безпеки в радіусі 30 кілометрів заборонено польоти цивільних літаків та гелікоптерів.

Нагадаємо, перший вибух на «Фукусімі–1» відбувся в суботу, наступного дня після землетрусу й цунамі. Тоді можновладці запевнили, що сам реактор не пошко­джено — йшлося лише про несправності в системі охолодження. Згодом аналогічні проблеми виникли й на інших енергоблоках цієї АЕС, які почали охолоджувати морською водою, щоб уникнути значно гіршої ситуації. Із 20–кілометрової зони навколо електростанції відселили понад 170 тисяч місцевих мешканців.

Росія у безпеці

Підвищення радіаційного рівня було зафіксовано не лише біля АЕС «Фукусіма–1», а й у префектурах, які межують зі столицею — Токіо. Це повідомлення викликало паніку навіть не в Японії (східний менталітет і панікерство — речі не сумісні), а в сусідніх регіонах Росії. Мешканці далекосхідних регіонів РФ кинулися масово скуповувати дозиметри, респіратори та червоне вино — просто як у нас після аварії на ЧАЕС.

Проте згодом фахівці Всесвітньої метеорологічної організації — спеціальної міжурядової установи ООН в області метеорології — заспокоїли: вітер розсіяв радіоактивні речовини, які з’явилися в повітрі після вибухів на «Фукусімі–1», і небезпеки принаймні для сусідніх країн більше немає. Водночас не факт, що її не буде надалі, тому «варто не втрачати пильність».

Під тиском громадськості (як місцевої, так світової), профільні відомства Японії вчора опублікували звіт про стан реакторів на АЕС «Фукусіма–1». Як повідомляє інформагенція «Кіодо», станом на вчора аварії в результаті землетрусу та цунамі було зафіксовано на чотирьох із шести реакторів станції. Вибухи на перших трьох, які працювали на момент землетрусу, сталися внаслідок відмови систем охолодження. При цьому частково розплавилися паливні стрижні, а на другому енергоблоці був пошкоджений контейнер реактора. Решта три реактори на момент підземних поштовхів не працювали. На четвертому реакторі загорілося сховище відпрацьованого ядерного палива — станом на вчора по обіді влада звітувала про те, що його вдалося загасити.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент України доручив уряду вивчити всi можливі шляхи для евакуацiї українцiв та надання допомоги постраждалiй вiд землетрусу Японiї. Водночас, як повідомив прес–секретар МЗС Олександр Дикусаров, громадяни нашої держави поки що не звертаються до дипломатичної місії України з проханням про евакуацію з Японії. За останні дні (після землетрусу) з країни виїхало лише двоє наших співвітчизників. За словами речника МЗС, згідно з уточненими даними, в Японії офіційно зареєстровано 1590 громадян України. З них на консульському обліку перебуває 519 українців. Інформації про потерпілих або загиблих українців МЗС не має, хоча напередодні деякі ЗМІ повідомляли, що близько 40 громадян України в Японії вважаються зниклими безвісти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>