НОВИНИ ПЛЮС

16.03.2011

Азаров став командором

Патріарх Єрусалимський Теофіл III посвятив Прем’єр–міністра України Миколу Азарова у великі командори Ордена Святого Гробу Господнього Єрусалимського. Церемонія відбулася вчора в патріаршій резиденції в Ізраїлі, де Азаров перебуває з візитом. Теофіл III вручив українському Прем’єру хрест із короною, вінком та зіркою. Азаров подякував патріархові, зазначивши: «Я прекрасно розумію, що це знак поваги не тільки до мене, а й до українського народу, України».

До Єрусалима глава Кабміну прибув зі Стамбула. Триденна програма перебування в Ізраїлі передбачає також зустрічі з президентом Шимоном Пересом, представниками ділових кіл країни, головою ізраїльського об’єднання вихідців з України Давидом Левіним та ін.

Тиск на газету

Трудовий колектив «Газєти по–кієвскі» заявляє про тиск на редакцію і про намір ліквідувати видання. Про це йдеться у відкритому листі колективу, підписаному 89 працівниками.

«ГПК» не вийшла вже тричі — у п’ятницю, понеділок і вівторок. Як випливає із редакційної заяви, друкарня «УПМ» відмовилася приймати випуски газети до друку, але причини відмови — не заборгованість, а політичний тиск. Ще раніше на редакційних «летючках» від журналістів почали просто вимагати «не нариватися», уникати критичних коментарів на адресу влади тощо. У листі є прохання про підтримку й солідарність, але не сказано, хто саме чинить тиск на колектив і керівництво видання. Як відомо, «ГПК» входить до медіахолдингу Ігоря Коломойського «Главред–медіа».

Перше Травня — знову в строю

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Борис Петров ініціює відродження на Запоріжжі традиції всенародного святкування Першотравня.

Як повідомляє прес–служба ОДА, за дорученням Петрова заступник голови обладміністрації з гуманітарних питань Микола Ярмощук провів робочу нараду з представниками профспілок, і ті «підтримали ідею глави області». Тепер передбачається відродити традиційну святкову ходу по головному проспекту Запоріжжя: кожен район представить у колонах на демонстрації найкращих людей, а також провідні підприємства.

Бунт частини кримських татар

Учора опозиційна частина кримських татар, провівши в Сімферополі пікет на знак незгоди з тим, як проходять переговори меджлісу із владою щодо вирішення проблеми самозахоплень землі в Криму, ввійшла до будівлі Меджлісу та до кабінету першого заступника голови Меджлісу Рефата Чубарова. Його на місці не було. Як заявив представник пікетувальників, член президії координаційної ради громадсько–політичних сил кримськотатарського народу Сервер Керімов, «настав час виступити проти Меджлісу. Узяті на себе зобов’язання Меджліс не виконав, він зараз повністю корумпований... Земельні питання мали давно вирішитися, навіть за тієї влади, коли Мустафа Джемілєв (голова Меджлісу) був у коаліції. І сьогодні Джемілєв зацікавлений у комерційному розподілі земельних ділянок».

Нагадаємо, раніше голова Радміну АРК Василь Джарти закликав кримських татар звільнити самовільно захоплені землі, а Мустафа Джемілєв — очільник найбільшої кримськотатарської організації — висловлював побоювання, що можливі антитатарські погроми.